Кламер БГ - Новини: Съд в Мюнхен забрани употребата на плакат на екстремистка партия

Съд в Мюнхен забрани употребата на плакат на екстремистка партия

Европа

|
Вт, 21 Септ 2021г. 12:06ч.
Съд в Мюнхен забрани употребата на плакат на екстремистка партия

Съд в Мюнхен забрани употребата на плакат на екстремистка партия

Съд в Мюнхен забрани на екстремистката партия "Третият път" да разпространява предизборни плакати с лозунга "Обесете Зелените!", предаде ДПА.

Съдебният сблъсък за предизборната агитация привлече общественото внимание в Германия преди изборите, насрочени за 26 септември.

Според говорител на съда в Мюнхен е издадено временно разпореждане, забраняващо на партията да използва лозунга публично. Фразата "да обесим някого" обикновено се разбира като обесване, с други думи става дума за убийство или причиняване на физически наранявания, подчерта съдът.

"Тези, които отправят смъртни заплахи, се подиграват с нашата демокрация", заяви Михаел Келнер, федерален политически ръководител на "Зелените", като коментираше съдебното решение.

"Подобен стил на предизборна агитация отравя политическата култура, води до брутални действия и обезкуражава гражданите да се включват в политическия живот", изтъкна той.

Полицията в Бавария е получила инструкции да сваля подобни плакати поради първоначални подозрения за публично подстрекателство за извършване на престъпление, съобщи миналата седмица вътрешното министерство на провинцията.

Съдът в източногерманския град Кемниц обаче реши, че плакатите с лозунга могат да останат разлепени, въпреки забраната им от страна на властите на град Цвикау, но трябва да бъдат на най-малко 100 м от плакати на "Зелените", отбелязва ДПА. Властите в Цвикау обжалват това решение.

mediapool.bg