Кламер БГ - Новини: Рязък завой надясно за Швейцария след изборите

Рязък завой надясно за Швейцария след изборите

Европа

|
Пон, 23 Окт 2023г. 15:55ч.
Рязък завой надясно за Швейцария след изборите

Рязък завой надясно за Швейцария след изборите

Политическият завой надясно за Швейцария след вчерашните парламентарни избори се оказа още по-рязък, отколкото се очакваше предварително, предаде ДПА.

Дясната консервативна Швейцарска народна партия (ШНП) печели шестдесет и две от общо двеста места в Националния съвет (долната камара на парламента), с девет повече в сравнение с изборите преди четири години, сочат обявените днес официални резултати. ШНП е най-влиятелната политическа партия в Швейцария вече двадесет години, отбелязва ДПА. Що се отнася до разпределението на гласовете на избирателите, партията достигна 28,6 процента, с три процентни пункта повече в сравнение с 2019 година.

По време на предизборната си кампания ШНП за пореден път агитираше срещу чужденците, предупреждаваше за стесняване на връзките с ЕС, а някои представители на партията се възприеха като участници във война за запазването на швейцарската култура, отбелязва ДПА.

Големият губещ след произведените избори е Зелената партия на Швейцария, която събра 9,4 процента от гласовете, с три процентни пункта по-малко в сравнение с предишните избори. Зелената либерална партия на Швейцария загуби 9,6 пункта, като сега резултатът й е 7,2 процента. Двете партии заедно загубиха 11 депутатски мандата, като остават с общо 33.

Социалдемократическата партия на Швейцария, дългогодишен номер 2 по влияние, сложи край на двадесетгодишен срив – тя подобри резултата си от предния път с 1,1 процентни пункта, като събра 18 процента от вота. Това ѝ даде още две места в парламента – сега има 41.

Бившата Християндемократическа народна партия, която се сля с по-малка партия и от 2021 г. се нарича Център, вчера отбеляза напредък с 0,8% и изпревари либералите от Свободната демократическа партия (СДП), която на свой ред загуби 0,7 процентни пункта. Така нареченият Център сега се сдоби с 29 депутати, докато либералите от СДП останаха с 28. По-малките партии също ще имат представители във Федералното събрание, уточнява ДПА.

mediapool.bg