Кламер БГ - Новини: Повечето германци вече са решили за коя партия да гласуват

Повечето германци вече са решили за коя партия да гласуват

Европа

|
Четв, 23 Септ 2021г. 12:29ч.
Повечето германци вече са решили за коя партия да гласуват

Повечето германци вече са решили за коя партия да гласуват

Броени дни преди парламентарните избори в Германия резултатите от ново допитване показват, че повечето имащи право на глас граждани обявяват, че вече са решили за кого да гласуват, предаде ДПА.

В анкетата на "ЮГав", на зададен въпрос дали респондентът е решил окончателно коя партия да подкрепи на изборите за Бундестаг, 74 процента от запитаните са отговорили утвърдително.

Допитването е проведено в периода 16-22 септември.

Междувременно 15 на сто от респондентите са казали, че ще решат по-късно, 9 на сто не са уточнили кога ще го направят, а 1 процент са отговорили, че не знаят.

При отговора за коя партия ще гласуват, социалдемократите остават на челно място с 25 на сто подкрепа, следвани от консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз с 21 на сто и "Зелените" - с 14 процента.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" събира 12 на сто подкрепа, бизнесориентираните Свободни демократи - 11 на сто, а крайнолявата формация "Левите" - 7 процента.

На изборите в неделя се очакват оспорвана надпревара и близки резултати. Консерваторите на канцлера Ангела Меркел рискуват да бъдат изместени от челната позиция след 16 години във властта.

mediapool.bg