Кламер БГ - Новини: Много от горските пожари в Испания бяха овладени, остров Тенерифе продължава да гори

Много от горските пожари в Испания бяха овладени, остров Тенерифе продължава да гори

Европа

|
Нед, 24 Юли 2022г. 14:12ч.
Много от горските пожари в Испания бяха овладени, остров Тенерифе продължава да гори

Много от горските пожари в Испания бяха овладени, остров Тенерифе продължава да гори

Пожарът, който тази седмица избухна на остров Тенерифе, продължава да бушува и унищожените от него площи достигнаха 2150 хектара, въпреки че в други части на Испания ситуацията се подобрява, заяви регионалният премиер на Канарските острови Анхел Виктор Торес, цитиран от ДПА.

Спасители от службата за извънредни ситуации на Тенерифе, който се ползва с голяма популярност сред туристите, евакуираха 585 жители на Ла Гуанча и още четири общини в северната част на острова.

Туристите бяха предупредени да избягват националния парк "Тейде", тъй като пламъците се приближават към него.

В Испания бяха мобилизирани около 150 противопожарни екипа, които успяват да се справят с природната стихия благодарение на високата влажност и по-слабите ветрове.

Повишаването на температурите до 38 градуса по Целзий обаче, което се очаква да настъпи днес и утре, отново породи безпокойство.

Горските пожари в почти цяла Испания вече са потушени или до голяма степен поставени под контрол, като изключение правят само тези в Тенерифе, както и пожарите, които избухнаха вчера в Юнкера де Енарес, на североизток от Мадрид, и Олмеда дел Рей, на югоизток от испанската столица.

Това лято комбинацията от високи температури, суши и силни ветрове допринесе за бързото разпространение на огнената стихия, заяви държавната метеорологична служба.

mediapool.bg