Кламер БГ - Новини: Изследване: Словакия е сериозно уязвима за дезинформация, България – още повече

Изследване: Словакия е сериозно уязвима за дезинформация, България – още повече

Европа

|
Вт, 16 Ноем 2021г. 13:43ч.
Изследване: Словакия е сериозно уязвима за дезинформация, България – още повече

Изследване: Словакия е сериозно уязвима за дезинформация, България – още повече

Словакия е сериозно уязвима за начина, по който се формира общественото мнение, в резултат на разпространението на конспиративни теории и дезинформация, гласят изводите от изследване, проведено от мозъчния тръст Глобсек, съобщи националната информационна агенция ТАСР.

Индексът на уязвимостта, подготвен от базираната в Братислава неправителствена организация, анализира слабите места в осем държави от Централна Европа и Западните Балкани на фона на нарастващото влияние на Русия и Китай.

Глобсек отчита, че "вътрешни и чуждестранни актьори" използват в изобилие тази уязвимост, като разпространяват конспиративни теории и дезинформация.

"Тяхното влияние върху словашкото общество е очевидно и ясно проявено, например в затвърждаването на романтичните идеи за панславизма или на едно идеализирано възприемане на Русия, корените на което датират назад във времето от 19-и век, или на демонизирането на концепцията за демокрацията и за членството на Словакия в ЕС и НАТО", заяви анализаторът от мозъчния тръст Мирослав Савирис.

Глобсек отбелязва, че ситуацията се влошава и заради сравнително ниското равнище на доверие в държавните институции.

Словакия все пак е на трето място (за най-малка уязвимост), с индекс от 32 (0 означава възможно най-голяма устойчивост, а 100 - максимална уязвимост), след лидерите Чехия и Румъния, с по 29. Четвърта е Република Северна Македония, с 40, а България - пета, с 42. Унгария и Черна гора делят шестото място, с 44. Сърбия е осма, с 55.

Глобсек обяснява сравнително добрите показатели на Словакия в сравнение с други страни от региона с динамичното гражданско общество, преобладаващо проевропейската и проатлантическа ориентация на политическия елит, сравнително здравата система на лични свободи, хоризонталното разпределение на властта и богатото медийно пространство, в което са представени широк спектър от политически възгледи.

mediapool.bg