Кламер БГ - Новини: "Деца войници": войната между бандите в Швеция ескалира

"Деца войници": войната между бандите в Швеция ескалира

Европа

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 13:20ч.
"Деца войници": войната между бандите в Швеция ескалира

В сряда, 13 септември, посред нощ, 61-годишният Томас Сервин е събуден от изстрели в жилището си в Упсала: съседката му е цел на войната между бандите, която всява ужас в Швеция.

Престрелки, извършени от "деца войници", разрушени от самоделни взривни устройства сгради, родители, станали обект на разчистване на сметките, и сутрешни новинарски емисии, които започват с нарастването на броя на жертвите: събития, които се превърнаха в редовно явление в тази обикновено спокойна страна.

"Швеция никога не е виждала подобно нещо, никоя друга страна в Европа не е изправена пред подобна ситуация", заяви в края на септември премиерът Улф Кристершон в края на септември, като обвини "безотговорната имиграция и провала на интеграцията".

"Шведското законодателство не е създадено за войни между банди и деца войници. Ние обаче сме на път да променим това", заяви той.

В Упсала, на 70 км северно от Стокхолм, учителят Сервин разбрал, че съседката му е тъща на Рауа Маджид, лидер на бандата "Фокстрот", който е избягал невредим от престрелката, разказва той пред АФП.

Войната между престъпните групировки за контрол над търговията с наркотици и оръжие, която продължава вече почти десет години, достига ново ниво през 2023 г., тъй като сега засяга роднините на членовете на бандите и предизвиква "косвени жертви", включително деца.

"Това ново поколение (престъпници) е безмилостно", отбелязва Гарип Гюнес, който е създал футболен отбор в предградието Ринкеби, за да държи младите хора далеч от насилието.

"Неконтролируема ситуация"

"Много родители се притесняват за децата си, не ги пускат да излизат, освен за да отидат на тренировка или на училище (...) те се страхуват да не се окажат на огневата линия", казва той.

"Ситуацията излезе тотално извън контрол: те започнаха да нападат роднини и хора, които нямат нищо общо с тези конфликти", казва пред АФП Фелипе Естрада Дьорнер, професор в Института по криминология към Стокхолмския университет.

От началото на годината шведската полиция е регистрирала 314 престрелки, довели до 47 смъртни случая. През 2016 г. е имало 25 престрелки и 7 смъртни случая.

Според експертите това неконтролирано насилие е съвпаднало с подмладяване на извършителите на стрелбите.

Според доклад, публикуван от Администрацията за превенция на престъпността на 1 ноември, през 2022 г. 336 деца на възраст между 15 и 17 години са били заподозрени в незаконно притежание на огнестрелно оръжие, в сравнение с 42 през 2012 г.

Днес престрелките са по-опасни, отчасти защото извършителите им са много млади, казва професор Естрада Дьорнер. Тези деца "просто не знаят да си служат с тези оръжия".

В Готсунда, предградие на Упсала, 40-годишната Ебтесам Абоварад се съгласява: "Разликата сега (в насилието) е, че те стрелят, както им падне".

"Вече не виждам толкова много хора по улиците. Навремето хората се събираха на улицата и пиеха разтворимото си кафе, купено от супермаркета", казва пред АФП тази майка.

"Загубих бройката"

В по-малко облагодетелстваните предградия на Швеция вербуването на непълнолетни за извършване на убийства срещу заплащане е част от стратегията на бандите, тъй като ненавършилите 15 години не може да бъдат осъдени на затвор.

А непълнолетните "се свързват сами с престъпните банди" по "Уотсап", за да извършат убийства, подчертава Андерш Торнберг, началник на националната полиция.

Повечето от извършителите на насилие от години са в полезрението на социалните служби, обяснява Евин Четин, бивша адвокатка и авторка на книга по темата, озаглавена "Сред нас" (2023) ("Mitt ibland oss").

"Тези млади хора са отгледани от престъпници и са потопени в културата на насилието", посочва тя. "Повечето от хората, с които съм се срещала, имат празен поглед, не ценят собствения си живот".

За близките им зад всяка статистика се крие син, брат или приятелка.

В последната неделя на октомври в църква в Боткирка, в покрайнините на Стокхолм, около четиридесет души дойдоха да чуят историите на роднини, пострадали от насилие от страна на банди, на събитие, организирано от неправителствената организация "Колективен траур" ("Kollektiv Sorg").

23-годишният Александър Юлиан Задружни каза, че е "изгубил бройката" на хората около него, които са си отишли прекалено скоро.

"Свикнал съм да казвам, че децата ни растат твърде бързо, но ако погледнете събитията от последно време (...) децата ни дори не живеят достатъчно дълго, за да станат възрастни", заяви той пред събралите се.

По БТА

mediapool.bg