Кламер БГ - Новини: Втори тур на местните избори в Северна Македония – името на България пак е намесено

Втори тур на местните избори в Северна Македония – името на България пак е намесено

Европа

|
Нед, 31 Окт 2021г. 14:04ч.
Втори тур на местните избори в Северна Македония – името на България пак е намесено

Снимка БГНЕС

В Република Северна Македония се провежда вторият тур от местните избори. Гласуването започна в 7 часа местно време и ще продължи до 19, а вотът се счита за тест за подкрепа за управляващия Социалдемократически съюз на Македония. България беше намесена в най-важната битка - тази за кметското място в столицата Скопие, предаде БНР.

Във втория тур ще се гласува в 44 общини, като право на глас имат 1 353 990 гласоподаватели, които ще гласуват в 2 481 секции.

По време на първия тур бяха избрани 32-ма кметове, както и членовете на общинските съвети.

Основната битка ще се води в столицата Скопие между досегашния кмет от управляващата партия СДСМ Петре Шилегов и кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска.

Броени дни преди балотажа управляващите социалдемократи използваха като коз срещу Арсовска българското ѝ гражданство. Арсовска отрече и обвини противника си Шилегов и премиера Зоран Заев, че с очернянето ѝ се опитват да се задържат на власт:

"Никога името ми не е било Даниела. Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси".

На първия тур преди две седмици, за първи път се гласуваше с пръстов отпечатък. В битката за кмет на столицата Скопие тогава най-много гласове – 37.7 на сто, получи Данела Арсовска, подкрепена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Сегашният кмет Петре Шилегов от Социалдемократическия съюз излезе втори с 34.2 на сто.

В албанския блок битката за Тетово, Гостивар и Кичево се води между Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети и останалите албански формации Беса и Албански алианс.

mediapool.bg