Кламер БГ - Новини: Берлинчани подкрепиха план за отчуждаване на жилища от корпоративни собственици

Берлинчани подкрепиха план за отчуждаване на жилища от корпоративни собственици

Европа

|
Пон, 27 Септ 2021г. 13:41ч.
Берлинчани подкрепиха план за отчуждаване на жилища от корпоративни собственици

Берлинчани подкрепиха план за отчуждаване на жилища от корпоративни собственици

Гласоподавателите в германската столица подкрепиха предложение регионалното правителство да отчужди над 250 000 апартамента на стойност милиарди евро от корпоративни собственици като Воновиа (Vonovia) и Дойче вонен (Deutsche Wohnen), за да ограничи повишаването на наемите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

При почти изцяло преброени бюлетини от референдума, който се проведе вчера паралелно с парламентарните и регионални избори, 56,4 процента от жителите на столицата са подкрепили мярката, а 39 процента са гласували "против".

Необвързващият референдум задължава градските власти да обмислят отчуждаване на недвижими имоти от големи собственици в опит да се охлади един от "най-прегрелите" пазари на недвижими имоти в Германия, където наемите станаха непосилни за мнозина през последните години.

Воновиа, най-голямата германска компания за отдаване под наем на жилищни имоти, съобщи по-рано, че е достигнала прага от 50 процента, необходими, за да изкупи по-малкия си конкурент Дойче вонен. По този начин ще бъде създаден гигант в сектора, притежаващ над 550 000 апартамента на стойност над 80 млрд. евро.

В Берлин нараства общественият гняв по въпроса за правата на наемателите и достъпността на жилищата, който беше важна тема в предизборната кампания. Групата, която инициира референдума, обяви победа и призова регионалния сенат да разработи съответния закон. Активистите се надяват градските власти да поемат контрола над около 240 000 апартамента.

По-рано този месец Воновиа и Дойче вонен обявиха план да продадат близо 15 000 апартамента на берлинските власти за 2,46 млрд. евро като част от усилията да получат политическа подкрепа за сливането си.

mediapool.bg