Кламер БГ - Новини: Байдън призна арменския геноцид

Байдън призна арменския геноцид

Свят

|
Съб, 24 Апр 2021г. 22:13ч.
Байдън призна арменския геноцид

Aмериканският президент Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първият президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г., съобщи Франс прес.

"Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години", се казва в изявление на Байдън.

"Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било", каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.

В събота хиляди арменци се изкачиха на мемориален хълм в столицата Ереван за да отбележат 106-та годишнина от масовото изтребление на техни сънародници в Османската империя по време на Първата световна война.

Ереван настоява за международно признаване на геноцида и иска финансови компенсации от Турция за убитите през този период близо 1 милион и половина арменци.

Турция отхвърля обвиненията в геноцид и твърди, че между 300 хиляди и 500 хиляди арменци и приблизително толкова турци са загинали, когато арменците въстават срещу властта в Османската империя.

mediapool.bg