Кламер БГ - Новини: Всички или никой: ГЕРБ поиска пълна отмяна на зеления сертификат

Всички или никой: ГЕРБ поиска пълна отмяна на зеления сертификат

България

|
Пет, 10 Дек 2021г. 15:17ч.
Всички или никой: ГЕРБ поиска пълна отмяна на зеления сертификат

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще внесе в парламента предложение за пълна отмяна на зеления сертификат, след като депутатите решиха в петък, че документът няма да е пропуск за парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че ще внесат проект за решение,

с което да задължат министъра на здравеопазването да отмени зеления сертификат.

Така, според ГЕРБ ще има равно третиране на депутатите и останалите граждани. С тази си теза ГЕРБ, които подкрепяха зелените сертификати, се оказаха на позицията на партия "Възраждане", която тотално ги отрича и която по-рано поиска същото: сертификатите да отпаднат за всички граждани.

Атанасова коментира, че или правилата трябва да са за всички граждани, или за никого. "Стана ясно, че има едни богоизбрани - тези, които гласуваха против еднаквите правила за народните представители и всички останали български граждани", посочи тя. По думите й е недопустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат или тест, за да могат да уважат своето конституционно право на труд, а за народните представители това да не важи.

По-рано днес депутатите не одобриха предложението на ГЕРБ за въвеждане на изискване на зелен сертификат за достъп до Народното събрание. При гласуването само ГЕРБ и ДПС подкрепиха идеята депутатите да ходят на работа със зелен сертификат.

Виктория Василева, зам.-председател на парламента от ИТН коментира, че зелен сертификат не може да се изисква на работно място, а Народното събрание е такова - не е мол или ресторант. "Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто – или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", заяви Любен Дилов-син от ГЕРБ.

От трибуната депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев припомни, че документът се изисква дори от ученици и подчерта, че трябва да има равенство.

"Макар заповедта на здравния министър да не покрива съдебната и законодателна власт, би било проява на тежка липсва на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на Българския парламент. Тук идват и граждани, и журналист, и външни лица, поради което има характеристики, надвишаващи тези на работното място. От нашето действие или бездействие произтичат измерими здравни неблагополучия именно заради разнородността на сигналите, които подаваме на гражданите от тази висока трибуна", заяви той.

От БСП също се обявиха за сертификата, но били против начина, по който се предлага въвеждането му. Иначе цялата група на БСП имала сертификати, обяви проф. Георги Михайлов.

Продължаваме Промяната също декларираха, че са за зеления сертификат, но темата трябва да се дебатира отделно.

Така предложението на ГЕРБ в крайна сметка беше отхвърлено, като "против" гласуваха 102 души. Прието беше, обаче, предложението на "Продължаваме промяната" поставените под карантина депутати да участват в работата на парламента дистанционно.

Дебатът в НС по темата със сертификатите, който тече от три дни, изглежда ще продължи. От ДБ съобщиха, че парламентарната им група ще внесе нарочно решение, с което да се обсъди въпроса със зеления сертификат.

mediapool.bg