Кламер БГ - Новини: МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

България

|
Вт, 17 Авг 2021г. 14:36ч.
МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

Полицейските служители, заподозрени, че са пребили протестиращи младежи миналото лято, са били проверявани от свои колеги от същата дирекция. Засега не може да се каже дали при дисциплинарните производства са били използвани неизвестните досега брутални кадри, излъчени миналата седмица. Но е ясно, че експертите от същата дирекция са преглеждали други записи и са дали заключение, че образите се неясни и не може да се посочи кои служители бият.

Това заяви на изслушване в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Извънредното заседание бе свикано от председателя на парламента Ива Митева (ИТН). Преди ден тя обяви, че е поканила и битите младежи да присъстват в пленарната зала, "за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения".

До безсъзнание

Според Рашков полицаите, извършили побоя, са удряли младежите, докато някои от тях са изпаднали в безсъзнание. По думите му всички юристи знаят, че това се квалифицира като състояние, опасно за живота. Министърът допълни, че това е средна телесна повреда по разпоредбите на НК.

Един от командващите полицаи - Андон Андонов - е давал указания протестиращите да бъдат бити докато им се сложат белезници, каза още министърът. По думите му същият полицай е бил "награден" с повишение в служба и вече работи в Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев. Заплатата му е с 800 лв. по-висока, каза Рашков.

"Вероятно главният прокурор, виждайки как се справи този с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява", предположи Рашков.

Полицаят, снимал разголеното оковано момиче, е извършил нарушение и на законите, и на конституцията, каза още вътрешният министър. Той обясни, че не знае какво е направил служителят с тези кадри, но вероятно ги пази в личен архив.

"Това е позор за СДВР, както беше позорно и това една жена да постъпва както постъпват нейните колеги", каза Рашков, намеквайки за полицайката, която също биеше и риташе арестувани.

Мълчание и повишение

Прокуратурата също е мълчала цяла година, заяви Рашков. Той припомни изказване на главния прокурор Иван Гешев, който миналото лято каза, че държавното обвинение подкрепя действията на МВР срещу "платените агитки на Черепа". Според Рашков и към момента в МВР няма данни по случая с полицейското насилие да е образувано наказателно разследване.

"Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира трябва да приемем, че не е знаела за случая", заяви Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (в момента депутат от ГЕРБ) също е знаел за наличието на записите, каза Рашков. Материали по проверката за полицейското насилие са минали през дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на министъра. След това са изпратени в Софийската районна прокуратура. Там преписката е прекратена. Прокурорът, който я прекратил, вече делегиран прокурор към европейската прокуратура, заяви Рашков и каза, че се надява издигането й да няма връзка с това дело.

Вътрешният министър въведе и нов термин - "задколоние" (както Веселина Седларска обобщи преди два дни във фейсбук: "Задкулисието брани задколонието" ). По думите му полицейските служители са разчитали, че камерата на Министерския съвет не работи, а ако все пак работи, няма да има кой да подаде информацията.

Откъде това самочувствие?

На няколко пъти Рашков попита откъде полицаите, участвали в побоя, имат самочувствие, че ще останат безнаказани, за да си позволят подобно поведение. По думите му нарежданията са идвали от високо място, без да уточни откъде.

От ГЕРБ, които управляваха по това време, сега вече осъджат полицейското насилие. Докато бяха на власт, вътрешният министър Христо Терзийски твърдеше, че полицейско насилие няма. В момента той е депутат. Народен представител от ГЕРБ е и предшественикът му Младен Маринов, който бе вътрешен министър по времето, когато са се разиграли ексцесиите зад колоните на МС - 10 юли 2020 г. Нито един от тях не взе думата по време на изслушването.

Социопати и садисти

Терзийски и Маринов да подадат оставки. За това призова депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той заяви, че го е срам да ги нарича свои колеги народни представители.

"Подайте оставка и това ще е единственото смислено нещо, което се направили през последната година и половин", заяви той.

В българската полиция има садисти, което означава, че при назначаването на служители няма никаква цедка, каза пък председателята на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Според него над служителите имало социопати, които били неспособни да изпитат симпатия към пребитите. Той заяви, че социопатите били бившите министри Терзийски и Маринов.

"А най-отгоре на държавата стои главният прокурор, който е вреден не само за прокуратурата и държавността", каза Йорданов. Според него след нямало термин, който може да опише отвращението към бившия премиер Бойко Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък заяви, че в момента България има нужда от правителство заради заплаха от бежанска криза. Целта на дебата за полицейското насилие бил да няма кабинет.

"Миналата година това беше провокирано насилие и ние много добре го знаем", заяви Чолаков.

Няма да дойда

В дневния ред на депутатите за вторник е и проект на решение, което да задължи главния прокурор Иван Гешев да внесе доклад до 20 август за дейността на прокуратурата и разследващите по въпросния казус. Преди ден Гешев обяви, че няма да иде в парламента, защото неговото изслушване защото имало разделение на властите и не можело да се осъществява "парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела".

Ива Митева обаче не прие тези негови аргументи. "Няма да питаме главния прокурор по конкретни дела, а ще поискаме информация за броя на разследванията, а броя на делата и наказаните, които имат отношение към полицейското насилие от миналата година. Нека ни гледа в очите, когато ни говори за всичко това", каза тя в понеделник.

Очаква се народните представители да обсъдят и проект на декларация, с която парламентът да осъди упражненото полицейско насилие от длъжностни лица срещу протестиращи граждани по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев.

"Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", заяви Митева в изявлението си, с което съобщи, че свиква извънредно депутатите.

Решението на Митева да свика извънредно депутатите беше приветствано и от президента Румен Радев след заседанието на КСНС в понеделник. Държавният глава настоя да се установи цялата верига на отговорност от извършителите, от насилниците, до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието.

mediapool.bg