Кламер БГ - Новини: Денков: На правителството му трябва политическо спокойствие

Денков: На правителството му трябва политическо спокойствие

България

|
Пон, 04 Септ 2023г. 14:09ч.
Денков: На правителството му трябва политическо спокойствие

Премиерът Николай Денков, снимка: БГНЕС

"Не търся война с никого, напротив. На нас, на правителството, ни трябва спокойствие в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре", каза премиерът Николай Денков пред журналисти в понеделник.

Изказването му идва, след като през последните дни президентът отново нападна задочно управляващите и в събота заяви, че "обединение между президент и изпълнителна власт може да има, зависи кога премиерът ще се еманципира от своите ментори". Още в неделя премиерът обяви, че няма ментори и "може би това е проблемът на президента - че и той не ми е ментор и няма други ментори".

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Напрежението е налице още от самото сформиране на кабинета "Денков", който прекрати управлението на Радев през служебните му правителства. Освен това новата власт зае ясна позиция в подкрепа на Украйна и даде заявка за реформа в спецслужбите.

През последните седмици конфликтът се върти около искането на правителството да освободи назначения от служебно правителство на Радев главен секретар на МВР Петър Тодоров. Вътрешният министър Калин Стоянов му няма доверие и не може да работи с него. Президентът, от чийто указ зависи това, обаче отказа дори да обсъжда смяната на протежето си. Самият Тодоров също отказваше оставка, докато най-накрая не я подаде и започна политическа атака срещу правителството, която не върви за човек, заемал поста най-висш професионален ръководител в МВР.

Други актуални поводи за конфликт между изпълнителната власт и президента е намерението на управляващите да се промени датата на националния празник и вместо на 3 март да е на 24 май.

През август от връх Шипка Радев обяви 3 март за "червената линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена".

Сега в отговор на въпрос съгласен ли е да има референдум за датата на националния празник, Денков каза, че тази политическа дискусия трябва да се проведе в Народното събрание. "Многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символа, който ни води към бъдещето. Ако България има шанс за успех в бъдеще, това не е да се взира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата, което е поставило миналото. Да погледнем в бъдещето и да види какво ще ни направи успешна нация", каза премиерът.

"Ето, виждате колко проблеми има в държавата. Тези, които пречат без да обсъждаме по същината какво може да се направи по пътищата, как да намалим злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори по пътищата. Ето това са проблемите, с които трябва да се занимава правителството", добави той.

mediapool.bg