Кламер БГ - Новини: Дезинформационна кампания очерня беларуския журналист, хвърлен в затвора

Дезинформационна кампания очерня беларуския журналист, хвърлен в затвора

Свят

|
Ср, 09 Юни 2021г. 15:30ч.
Дезинформационна кампания очерня беларуския журналист, хвърлен в затвора

Беларуският журналист и опозиционер Роман Протасевич

Малко след ареста на беларуския журналист Роман Протасевич, намирал се на борда на самолета, отклонен към беларуската столица при безпрецедентна акция на режима в Минск, в интернет започна дезинформационна кампания, целяща да дискредитира опозиционера, съобщава Франс прес.

Статии, в които му се приписват връзки с неонацистки групировки, се появиха отначало в рускоезичните медии, после бързо бяха тиражирани на десетки езици.

В социалните мрежи взеха да се появяват фотографии на младежи, изпънали ръка в нацистки поздрав или с есесовски емблеми по дрехите - уж негови снимки като млад. Кампания за дезинформация, подобна на тези, които се лансираха и преди срещу критиците на Кремъл, коментират експерти, цитирани от Франс прес.

АФП откри човека от фотоса с нацисткия поздрав. Това е Константин Ахроменко. Младият беларусин потвърди, че е сниман той, и заяви, че това е станало "преди 10-12 години". "Никога не сме били нацисти. Правехме си такива снимки просто на шега, защото държавната пропаганда ни нарече нацисти", каза той.

Също и човекът с каска на есесовец се оказа не Роман Протасевич, а Едуард Лобов, бивш политзатворник от Беларус, заминал да се сражава в Източна Украйна.

Журналист или боец?

Многобройни твърдения, качени онлайн, се опират на факта, че според самия Протасевич той е прекарал известно време с украински паравоенни формирования в източните райони на страната след анексията на Крим от Русия през 2014 г.

В Мрежата го наричат "терорист" и "екстремист", като заявяват, че е воювал в редиците на батальон "Азов" - знае се, че там има бойци с неонацистки убеждения.

Семейството на Протасевич, колегите му и дори някои войници от "Азов" настояват, че той е бил в Украйна само като журналист, макар да е придружавал украинските сили, които се борят със сепаратистите, подкрепяни от Русия.

Някои от публикациите за Протасевич в интернет са съпроводени със снимки на младеж с военна униформа.

АФП нямаше как да провери дали е заснет точно той. На някои от фотосите младеж, приличащ на него, носи военна униформа, на други - държи в ръце автомат "Калашников".

"Беларус трябва да бъде свободна"

Владислав Соболевски, началник-щаб на батальон "Азов" от 2014 до 2017 г., заяви, че Протасевич се е записал в него като журналист, "за да подпомогне на Украйна, а в бъдеще да помогне и на собствената си страна".

"Възгледите му бяха: Лукашенко трябва да си отиде. Беларус трябва да бъде свободна", каза той, визирайки беларуския президент, който управлява от 1994 г.

Бащата на опозиционера - Дмитрий, който живее в Полша, също подчерта, че синът му "е бил и си остава журналист".

"Той беше в Донбас като журналист, който си върши работата", каза той.

Това бе потвърдено също от командира на "Азов" Андрий Билецки и от говорителката на батальона Анастасия Римар - и двамата заявиха, че Протасевич е придружавал бойците, само за да отразява действията им, и не е участвал активно в боевете.

"Типична кремълска пропаганда"

Двайсет и шест годишният журналист често е споменавал в разговори за престоя си в Украйна. Има и видеоклип, показващ как го превързват след раняване. Винаги обаче е изтъквал, че е бил там, за да документира сраженията, а не за да се бие той самият.

Според Euvsdisinfo.eu - проект на външното ведомство на ЕС, предназначен за борба с руската дезинформация, става дума за съзнателен опит да бъде "очернен" Протасевич.

Статия, поместена на сайта, сравнява тези "усилия за дезинформация" с използваните срещу критици на Кремъл като Алексей Навални.

Русия е ключов съюзник на Лукашенко, който хвърли зад решетките стотици опозиционери след масовите протести, избухнали след спорното му преизбиране миналата година.

Виждаме смесица от факти, лъжи и безпочвени или недоказуеми обвинения, "носеща всички белези на типична кремълска пропаганда", заяви Якуб Каленски, главен изследовател в Атлантическия съвет - аналитичен център с централа във Вашингтон.

"Целта не е да убедят хората в дадена версия на събитието, а да представят множество различни версии, да заплетат следите и да погребат фактите под дебел слой лъжи", казва той пред АФП.

По БТА

mediapool.bg