Кламер БГ - Новини: Две родопски селa регистрират висок процент ваксинирани и нито един заболял от COVID-19

Две родопски селa регистрират висок процент ваксинирани и нито един заболял от COVID-19

Коронавирус

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 17:51ч.
Две родопски селa регистрират висок процент ваксинирани и нито един заболял от COVID-19

Две родопски селa регистрират висок процент ваксинирани и нито един заболял от COVID-19

Само двама жители от постоянно живеещите в ардинските села Любино и Латинка все още не са се ваксинирали, а от началото на пандемията в тях няма случай на заболял от COVID-19. Това разказва за БТА кметският наместник Съдкъ Ахмед. Неговото твърдение поставя двете родопски села като оазис в общината на фона на статистиката, според която Ардино е с най-високо ниво на заболели от COVID-19 в област Кърджали. По информация на Регионалната здравна инспекция в Кърджали, областта е с 253,8 заболели на 100 000 население на 14-дневна база, а община Ардино оглавява статистиката с 455,3 на 100 000 население.

По думите на кметския наместник на Любино и Латинка, още в началото на пандемията, щом се е заговорило за ваксинация, лично е посетил домовете на местните, за да ги агитира да се ваксинират. В двете родопски села по адресна регистрация живеят близо 260 души - и млади, и стари; по избирателни списъци броят им е около 180, но реално в тях пребивават 55 възрастни жители, от които 53 са си поставили ваксина, обяснява Съдкъ Ахмед.

"Най-младият ни жител е на малко над 50 години, а най-възрастният - дядо Ахмед Кадир - на 97 т. и той също е ваксиниран, с две дози", споделя още наместникът. И допълва, че в Любино от десетина години постоянно живеят и семейство англичани, на възраст над 50 години. На въпрос "Те ли дадоха пример за ваксинацията в селата?" с гордост отговаря "Не, ние бяхме първи!". Допълва също, че сред жителите има още чужденци - от Холандия, Англия и Америка, но те пребивавали за по няколко месеца в родопските си къщи и пак си отивали.

Според кметския наместник причина да няма заболели от болестта на днешното съвремие е не само ваксината, но и чистият въздух и екологичната храна, която до голяма степен местните сами си произвеждат.

mediapool.bg