Кламер БГ - Новини: Два хеликоптера и 2 изтребителя на Русия се разбиха в граничната Брянска област

Два хеликоптера и 2 изтребителя на Русия се разбиха в граничната Брянска област

Война в Украйна

|
Съб, 13 Май 2023г. 20:31ч.
Два хеликоптера и 2 изтребителя на Русия се разбиха в граничната Брянска област

Два хеликоптера и 2 изтребителя на Русия се разбиха в граничната Брянска област

Русия загуби два военни изтребителя и два вертолета. Екипажите им са загинали. Машините са се разбили в граничния с Украйна район Брянск. По предварителни данни те са били от една авиогрупа. Предполага се, че са попаднали под точков огън по време на бойна задача в Черниговска област в Украйна, съобщи московското издание "Комерсант".

Руските власти до този момент са потвърдили, че са се разбили само един изтребител и един хеликоптер, чийто екипаж е загинал, предаде ТАСС. Уточнява се, че се разследват причините за произшествието.

Двата хеликоптера Ми-8 на руските въздушно-космически сили са паднали над град Клинци, а изтребители Су-34 и Су-35 са се разбили близо до украинската граница край град Стародуб, съобщи потребител с име Mash в канала "Телеграм".

По предварителни данни изтребителите е трябвало да нанесат ракетно-бомбени удари по цели в украинската Черниговска област, а хеликоптерите да ги осигурят и да приберат пилотите, ако катапултират.

Ръководителят на Брянска област Александър Богомаз каза, че след катастрофата с хеликоптер в Клинци е ранена една жена и са нанесени щети на пет къщи. Град Клинци се намира в западната част на Брянска област, на около 50 километра от границата с Украйна.

Въз основа на видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от местни жители, може да се заключи, че поне един хеликоптер Ми-8 е бил свален от ракета. Предполага се, че изстрелванията са извършени от земята и по тази причина се издирват евентуални диверсанти.

Все още не е ясно кой стои зад атаката срещу авиогрупата, пише Moscow Times. Въпреки това, съдейки по приближаването на ракетата към хеликоптера, експерти предполагат, че атаката е извършена с оръжия въздух-въздух, което означава, че авиогрупата може да е атакувана от вражески самолети или хеликоптери.

Според друг потребител в канала "Телеграм" авиомашините може да са ударени от преносим зенитно-ракетен комплекс на руска територия.

Блогъри смятат, че и въздушните машини може да са свалени и от украинската система на противовъздушната отбрана.

Укрански потребители обаче пишат в "Телеграм", че изтребителите и хеликоптерите

може да са обстрелвани от руски системи за противовъздушна отбрана.

Ден преди този инцидент военен хеликоптер Ми-28 се разби в анексирания от Русия Крим. Загинаха и двамата пилоти. Руското Министерство на отбраната съобщи, че катастрофата е станала по време на тренировъчен полет.

mediapool.bg