Кламер БГ - Новини: ДПС проверило – Пеевски нямал връзка с кредитите от ББР

ДПС проверило – Пеевски нямал връзка с кредитите от ББР

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 11:06ч.
ДПС проверило – Пеевски нямал връзка с кредитите от ББР

Снимка: БГНЕС

ДПС е направило щателна проверка и се е убедило, че бившият им депутат Делян Пеевски нямал кредити от Българската банка за развитие (ББР). Това обяви пред бТВ Йордан Цонев.

Нито Пеевски, нито семейството са взимали пари от тази банка, обясни той.

"От гледна точка на това, че никога не е бил член на управителни съвети, не е бил мажоритарен собственик на дружества. Делян Пеевски няма отношение към тази банка", заяви Цонев.

Преди дни икономическият министър Кирил Петков обяви, че ББР е раздала кредити за близо 1 млрд. лв. на осем фирми. Четири от тях били индиректно свръзани с Пеевски, каза Петков, цитирайки журналистически разследвания.

Според списъка на икономическото министерство кредити от по над 100 млн. лв. са получили "Булгартабак" и "Техномаркет".

"Ние сме правили тази проверка, ние сме искали документи. Г-н Пеевски на ръководството на партията ни е представил документи и ние знаем, че няма връзка", обясни Цонев. Според него бившият депутат е давал и обяснения.

"ДПС е сериозна политическа партия, не може да си позволи да не знае когато става въпрос за нейни депутати, даже за г-н Пеевски", заяви той.

Цонев подчерта, че за дейността на ББР трябва да отговарят ръководството й и икономическият министър, който е принципал.

mediapool.bg