Кламер БГ - Новини: ДПС иска да оглави още три парламентарни комисии

ДПС иска да оглави още три парламентарни комисии

България

|
Ср, 13 Септ 2023г. 18:48ч.
ДПС иска да оглави още три парламентарни комисии

ДПС иска да оглави още три парламентарни комисии

От ДПС искат да вземат председателските места на още три парламентарни комисии. Това се разбира от проекторешения, които партията е внесла в деловодството на Народното събрание.

Става дума за комисиите по туризъм, за българите извън страната и за прякото участие на гражданите, които в момента са без ръководства. ДПС иска Ертен Анисова да стане шеф на комисията по туризъм, Цветан Енчев на тази за българите извън страната, а Валентин Тончев на тази за прякото участие на гражданите.

През юли, когато бяха избрани председателите на останалите парламентарни комисии, тези три бяха определени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за останалите три формации в парламента – по една комисия за всяка политическа сила. БСП, ИТН и "Възраждане" останаха недоволни и бойкотираха процедурата като не предложиха председатели. Причината за това тяхно решение беше, че с оставените за тях само три комисии не беше спазена традицията председателските места в комисиите се разпределят пропорционално - спрямо тежестта на всяка една от формациите в парламента.

В момента ДПС ръководи 5 комисии – бюджетна, икономическата, транспортната, по околната среда и спортната. Партията не се отказва от нито една от тях.

Вероятно желанието им да вземат и трите комисии без председатели ще бъде удовлетворено. Така разпределението на шефските места в парламента ще стане следното: 15 комисии на ГЕРБ, 8 на ДПС и две - на ПП-ДБ.

Първоначално ГЕРБ имаше с една по-малко, а ПП-ДБ с една повече, но миналата седмица бе направена първата ротация между двете политически сили – за ръководството на парламентарната правна комисия. Тогава Стою Стоев от ПП беше освободен от поста и на негово място беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ. Тази смяна беше договорена още преди двете формации да се разберат за правителството.

mediapool.bg