Кламер БГ - Новини: ДБ иска училище в София да си върне името "Ген. Иван Колев"

ДБ иска училище в София да си върне името "Ген. Иван Колев"

Общество

|
Пон, 11 Апр 2022г. 14:46ч.
ДБ иска училище в София да си върне името "Ген. Иван Колев"

ДБ иска училище в София</p>
<p>да си върне името

Общинският съветник от "Демократична България" Веселин Калановски внесе доклад за връщането на старото име на 36-о средно училище - "Ген. Иван Колев". От 1950 г. то се казва "Максим Горки".

"Ясни са мотивите, с които училището е преименувано - установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда", коментира Веселин Калановски.

Битката за връщане на името на училището се води от години. Навръх 100-годишнината на училището през 2016 г. граждани на кв. "Борово" поставят въпроса. Оттогава е организирана и подписка от гражданите, която цели поправяне на несправедливостта.

"С моя доклад целя освен възстановяване на историческото име на училището в резултат на гражданска инициатива, но и отдаване на почит към значимите личности в нашата история", каза още Калановски.

През миналата година парламентарната група на "Има такъв народ" подкрепи инициативата за връщане на името на ген. Иван Колев на 36-то училище в София по повод годишнината от Добричката епопея.

Кой е ген. Иван Колев?

Генерал-лейтенат Иван Колев е известен като бащата на българската конница. Той е роден на 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, което се намира на 25 км източно от Болград. Завършва Болгардската гимназия. През 1884 г. заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд първо като помощник-секретар, а след това като секретар.

Записва се доброволец в Ученическия легион, за да участва в Сръбско-българската война през 1885 г. Година по-късно постъпва във Военното училище в София. Като отличник е определен за артилерист, но тъй като от малъксе увлича по ездата заявява, че ако не бъде зачислен в конницата, няма да служи. Завършва Военното училище в София, а след това и Военната академия в Торино през 1894 г. Участва в Балканските войни и Първата световна война. Под негово ръководство е освободена Добруджа до делтата на река Дунав. За заслугите му на 2 август 1915 г. е произведен в първия генералски чин генерал-майор.

Паметни са думите му, произнесени на 4 септември 1916 г., пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската:

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи, но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи на обединението на България!"

Българите разгромяват руската пехота, въпреки че до този момент се е смятало, че конница не може да успее. На 10 март 1917 г. поема командването на останалата в Добруджа самостоятелна българска армия.

През май 1917 г. заминава на лечение във Виена, където е произведен в чин генерал-лейтенант, но в края на юли същата година умира.

По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София. Главнокомандващият войските на Централните сили на Северния фронт фелдмаршал Аугуст фон Макензен сравнява българския пълководец с кайзер Фридрих Велики, който също е бил известен кавалерист.

Историята на софийското училище

Историята на днешното столично училище "Максим Горки" започва през 1915 г., когато в район "Красно село" е открито учебно заведение като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца.

Година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя "Св. св. Кирил и Методий".

През 1938 г. със заповед училището се преименува на 36-о Софийско основно училище "Ген. Иван Колев" на името на великия български генерал, роден в село Бановка, Бесарабия, днешна Украйна.

През април 1950 г. Народното основно училище "Ген. Иван Колев" е преименувано на руския писател Максим Горки. Понастоящем то е средно училище.

mediapool.bg