Кламер БГ - Новини: Д-р Мирослав Ненков напусна ВМА заради забрана да говори в медиите

Д-р Мирослав Ненков напусна ВМА заради забрана да говори в медиите

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 11:25ч.
Д-р Мирослав Ненков напусна ВМА заради забрана да говори в медиите

Мирослав Ненков, сн. БГНЕС

Анестезиологът д-р Мирослав Ненков напуска Военно-медицинска академия (ВМА), тъй като ръководството на болницата му е забранило да си изказва мнението в медиите. Това съобщи самият Ненков в сряда пред Дарик радио, където той има рубрика като гост-коментатор. Анестезиологът с ярка обществена позиция е обичан събъседник в медиите заради оригиналния му и ироничен поглед върху събитията в страната. Това, изглежда дразни определени хора, които са му оказали натиск през директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите на Ненков “някой мишок от някоя институция е заплашил генерала или го е мотивирал да се опита да ми затвори устата“.

“Лиших се от това сам, за да имам право да кажа, че нашият президент прилича на руски генерал, че премиерът Борисов е манипулатор, че главният прокурор е слаб актьор - неща, които аз мисля. Които аз в извънработното си време имам право да казвам”, заяви д-р Ненков.

“Ген. Мутафчийски, моят бивш началник, ми постави условие да спра да се явявам по медиите, иначе ще има последствия. И аз направих това, което смятам, че е редно: подадох си оставката от Военна болница. За мен това е много трудно нещо, защото работех с прекрасни колеги, чудесни хора, брилянтни специалисти и изкарвах добър доход. Лиших се от това нещо сам, не ме е принуждавал да напусна, това си е мое решение. Възприемам го като насила, защото не съм го искал“, заяви Ненков.

По думите му "големият командир, макар и млад човек, възприема свободата на словото по старовремски начин“, от 70-те години на миналия век.

"Аз имах вариант пред себе си да спра с медиите, за да си запазя хубавата работа и готнитие колеги. Аз направих по-трудния избор. Хем ген. Мутафчийски да е спокоен, че няма сега някой мишок да му говори в ухото, хем аз да говоря каквото искам", заяви Ненков.

Той прогнозира, че "този, който църка в ухото на Мутафчийски, друг път ще го накара да направи нещо друго, което не му е толкова приятно".

На въпрос дали може друг генерал да е намесен, Ненков каза: "Да пази Господ да не е това, но най-вероятно е това“.

Според него ръководството на ВМА смята, че с неговите интервюта и позиции по актуални теми увреждат имиджа на институцията.

Д-р Ненков е категоричен, че не е нарушил вътрешните правила на ВМА, защото е изразявал личното си мнение в извънработно време и винаги е пазил авторитета на лечебното заведение.

mediapool.bg