Кламер БГ - Новини: Гешев се споразумя с бизнеса – ще си помагат срещу корупция и източване на държавата

Гешев се споразумя с бизнеса – ще си помагат срещу корупция и източване на държавата

България

|
Пон, 12 Апр 2021г. 14:54ч.
Гешев се споразумя с бизнеса – ще си помагат срещу корупция и източване на държавата

Главният прокурор Иван Гешев е подписал поредният меморандум за сътрудничество. Този път с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Председателят на организацията Васил Велев се е срещнал с шефа на държавното обвинение в понеделник.

Според подписаното прокуратурата са се договорили да си помагта при разследването на определен тип престъпления. АИКБ ще сигнализира разследващите при съмнения корупция, безстопанственост в публични предприятия, които са държавна или общинска собственост, пазарни манипулации при търговията с електроенергия, кражби на предприятия, източване на обществените фондове чрез злоупотреби с инвалидни пенсии, получаване на наследяващи се обезщетения за безработица и болнични, поясняват от държавното обвинение. В меморандума са описани още престъпления като издаване на фалшиви удостоверения от ТЕЛК.

Друга договореност е при нужда представители на бизнеса да помагат с мерки при разследването на престъпления, свързани с капиталови пазари, киберсигурност, пране на пари, данъчни и имотни измами, както и управление на отпадъци.

"В меморандума е записано още, че ще се проучват и прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията, изпирането на пари и данъчните престъпления", съобщават от прокуратурата.

Това е поредният такъв документ, който Гешев подписва. Меморандуми бяха сключени с КНСБ, Подкрепа и друга организация на бизнеса – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

mediapool.bg