Кламер БГ - Новини: Във Франция стартира всеобща кампания за ваксиниране

Във Франция стартира всеобща кампания за ваксиниране

Коронавирус

|
Пон, 31 Май 2021г. 16:28ч.
Във Франция стартира всеобща кампания за ваксиниране

Във Франция стартира всеобща кампания за ваксиниране

Край на възрастовите критерии и здравословното състояние: считано от днес, цялото пълнолетно население на Франция отговаря на условията за ваксиниране срещу коронавирус, ключов етап за избягване на нов скок в епидемията докато ограничителните мерки се облекчават малко по малко, предава Франс прес.

Категорията на 18-49-годишните официално беше последната, която може да се включи без условия във ваксинационната кампания, която се разширява поетапно от старта си в края на декември.

На този етап на 25 315 595 души е била поставена поне една инжекция (което се равнява на 37,8 процента от цялото население и е 48,2 на сто от пълнолетното население), а на 10 742 886 души са поставени две инжекции (което се равнява на 16 процента от цялото население и 20,5 на сто от пълнолетното население).

Въпреки това кандидатите трябва да се въоръжат с търпение: записванията на дата и час, започнали преди 4 дни, пристигат "постепенно" на специализираните интернет платформи, според министъра на здравеопазването Оливие Веран. Нови свободни часове за записване ще бъдат пускани онлайн "всеки ден", уточни той.

Doctolib - основната платформа за записване на часове, очаква голяма посещаемост, но предупреди, че не би могла да отговори на всички искания на пациенти, с оглед на "все още ограничения брой дози ваксини, по-специално Пфайзер и Модерна".

"28 милиона пълнолетни отговорят на условията за ваксинация и не са се ваксинирали до момента, при средно 500 000 свободни часове за записване всеки ден", добави платформата за записване.

Ваксинирането на колкото се може повече хора е голямо предизвикателство, за да се избегне възобновяване на епидемията в следващите седмици и месеци, докато ситуацията продължава да се подобрява.

Броят на хоспитализираните болни в неделя продължи да намалява, като този на пациентите в интензивните отделения спадна под прага от 3000, по данни на "Санте пюблик Франс" - националната агенция за обществено здравеопазване.

Общо 16 775 болни са били хоспитализирани в неделя във Франция (199 от които са приети в рамките на последното денонощие), срещу 16 847 предния ден. Този път трябва да се върнем в края на октомври миналата година, в разгара на втората вълна, за да открием толкова малък брой.

Въпреки тази тенденция на спад, числото от 10 000 нови случаи на зараза на дневна база "не е достатъчно", за да се изключи призракът на четвърта вълна, смята Арно Фонтане - епидемолог от института "Пастьор".

"15 дни от решаващо значение"

"Това, което сценариите ни показват, е, че ако спадът продължи до 9 юни, следващият етап на отмяна на ограниченията, ще имаме спокойно лято", обяснява Фонтане. Той е член на научния съвет, който напътства правителството.

Затова "следващите 15 дни ще са от решаващо значение", предупреждава епидемологът и призовава французите да не пренебрегват здравните разпоредби, особено на закрито, където рискът от зараза е по-висок.

Що се отнася до носенето на маски на открито, с настъпването на хубавото време, "опасенията са, че много неваксинирани ще се възползват от това и също "ще захвърлят маската", обяснява епидемологът. Някои градове вече обявиха облекчаване на мерките, дори край на задължителното носене на маски.

По-голям оптимист, Пиер Парне, лекар, специалист по хигиена и обществено здраве в университетската болница в югозападния град Бордо, предвижда във в. "Паризиен", че маските може да отпаднат "от началото на юни" в някои не толкова гъстонаселени райони, "ако позитивната динамика се потвърди". И при условие да продължи прилагането на другите задължителни разпоредби: дезинфекция на ръцете, социална дистанция, особено за неваксинираните.

Целта на правителството за 30 милиона ваксинирани с първа доза до 15 юни изглежда поносима. Резултатът обаче е по-несигурен и здравните власти искат напълно да предотвратят ваксинирането това лято да не остане на недостатъчно високо ниво. Ето защо ключовата фраза е да се търсят всички, които имат право да се ваксинират.

Друго основно ефективно средство е предстоящата ваксинация на подрастващите, което ще позволи ускоряване на колективната защита на населението.

По БТА

mediapool.bg