Кламер БГ - Новини: "Все едно някой те реже с нож в корема". Какво смята Скопие за преговорите с България

"Все едно някой те реже с нож в корема". Какво смята Скопие за преговорите с България

България

|
Вт, 11 Окт 2022г. 13:32ч.
"Все едно някой те реже с нож в корема". Какво смята Скопие за преговорите с България

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

"Все едно някой те реже с нож в корема". Така македонският премиер Димитър Ковачевски обясни чувствата си по време на преговорите с България, които имаха за цел да отворят вратата на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

"Ще бъда честен с вас, аз бях този, който участваше в преговорите с България с цел да започнем преговори с ЕС и споделях същото чувство, което имаха македонските граждани по отношение на публичния дискурс, на всички коментари и изявления, които достигнаха до нас. Усещането, което имах, е усещането, което имаха гражданите, когато се водеха преговорите, а и преди това, все едно някой те реже с нож в корема. Но в крайна сметка трябва да вземете решение, което засяга бъдещите поколения", каза премиерът Ковачевски в интервю за ТВ 24.

Той обясни обаче, че лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ, "Левица" и "някои нови сателити около тях" искат да говорят за миналото, "за да се усещат гражданите горди, но горди да седят сами на малка маса".

"Аз искам да накарам гражданите с вдигната глава да седнат на голямата маса със защитена идентичност. И успяхме да го направим", каза Ковачевски, цитиран от БТА.

Той коментира и организираните от "Левица" протести срещу откриването на български клуб в Охрид с името "Цар Борис III".

"Аз осъждам използването на имена от най-тъмните времена в света - на фашизма. Това не допринася за добрите отношения със съседите. Те нанасят обида на чувствата на гражданите и по специално на евреите", посочи той.

Според него хората, които създават тези сдружения, "имат финансов интерес и целят влошаване на отношенията и това става през последните няколко години".

Ковачевски призова, цитиран от БГНЕС, Централния регистър и Министерството на правосъдието да анализират цялата документация около регистрацията на всички български дружества на територията на страната.

Президентът Стево Пендаровски от своя страна посочи, че в съществуващия в РСМ Закон за сдруженията и фондациите има член, който може да преразгледа работата на съществуващите сдружения.

Според него едно от тези условия за преразглеждане е, ако те подбуждат национална или религиозна омраза и нетърпимост.

Президентът посочи, че в случая с формирането на сдружения със спорни имена става дума за частта от българите, живеещи в Северна Македония.

България се съгласи Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз, но под условия. Основното е българите да бъдат включени в конституцията на страната.

Засега обаче управляващите в Скопие не могат да осигурят изискваното две трети мнозинство за промяна на конституцията. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е твърдо против каквито и да е отстъпки към България.

Въпреки излизането от задънената улица, отношенията между София и Скопие не се нормализираха през последните месеци. Силно напрежение имаше около футболната стреща между двете държави в Скопие и отварянето на клуб "Цар Борис III".

mediapool.bg