Кламер БГ - Новини: Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на Днепър

Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на Днепър

Война в Украйна

|
Вт, 25 Апр 2023г. 16:28ч.
Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на Днепър

Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на Днепър

Украинските сили, разположени на западния бряг на река Днепър, често извършват набези на източния бряг близо до град Херсон, за да се опитат да изтласкат руските войски, съобщи Ройтерс, като цитира регионален служител.

Руските сили държат под контрол източния бряг на река Днепър, откакто се изтеглиха от Херсон през ноември след месеци на окупация. Очаква се Украйна да започне пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии.

Юрий Соболевски, заместник-ръководител на администрацията на Херсон област, заяви, че набезите имат за цел да намалят боеспособността на руските войски, които редовно обстрелват града, откакто бяха принудени да го напуснат.

"Нашите военни много често посещават левия (източен) бряг, като извършват нападения. Украинските въоръжени сили работят и то много ефективно", заяви Соболевски пред украинска медия.

"Резултатите ще дойдат, както се случи на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция (украинските войски) успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за войските ни. Същото се случва сега и на левия бряг", каза още Соболевски.

Русия завзе Херсонска област скоро след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава държи цялата част от региона на изток от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

Още по темата:

САЩ попречили на Украйна да атакува Москва на годишнината от началото на войната

Военни анализатори твърдят, че Киев вероятно ще започне скоро контраофанзива и че една от основните цели може да бъде прекъсване на южния сухопътен коридор между Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Връщането на контрола над цялата Херсонска област би било важна стъпка към постигането на тази цел.

Миналата седмица базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че руски военни блогъри са публикували достатъчно геолокализирани кадри, за да може да бъде потвърдено, че украинските войски са установили присъствие на източния бряг на река Днепър.

Соболевски не даде допълнителни подробности, като заяви, че военната операция изисква "информационно мълчание".

Един загинал и десет ранени при руска атака срещу музей в Източна Украйна

Руските сили поразиха музей в центъра на източния украински град Купянск днес. Един човек е загинал, а десет са ранени, има и затрупани под развалините, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Засега знаем за загинал музеен служител и десет ранени. Под развалините също има хора. В ход е операция по изваждането им. Задействани са всички съответни служби", заяви украинският президент в социалната мрежа Телеграм.

Началникът на президентската канцелария и управителят на Харковска област съобщиха, че разрушенията са причинени от руска ракета С-300.

Русия отрича да напада целенасочено граждански обекти.

Зеленски публикува снимка на тежко повредена сграда, от която са се разпръснали отломки по улицата пред нея. Прозорците са изпочупени, а част от стената и покрива са разрушени.

Купянск, който преди войната имаше население от 26 000 души, се намира в Харковска област. Градът е важен железопътен възел и беше окупиран в продължение на девет месеца от руските сили, след като нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Украинските войски ги изтласкаха от Купянск при светкавичното си контранастъпление през септември, при което те успяха да си върнат и градовете Изюм и Балаклея, отбелязва Ройтерс.

Русия е започнала да използва новия си танк "Т-14 Армата" в Украйна

Русия е започнала да използва новия си танк "Т-14 Армата" в Украйна, но само за обстрел на украински позиции. Танковете все още не са се включвали в директни щурмови операции, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция РИА Новости.

Танковете са снабдени с допълнителна защита, а екипажът им е преминал подготовка за координиране на бойни действия в Украйна. Те могат да развиват максимална скорост от 80 километра в час.

През януари британското военно разузнаване съобщи, че руските сили в Украйна не искали да приемат първа партида от тези танкове там заради лошите условия, в които те били. Разузнаването тогава каза, че разполагането на такива танкове в Украйна е високорисково решение за Русия, което ще бъде взето основно за пропагандни цели. Разузнаването добави, че програмата по разработване на танковете е продължила 11 години, белязана е била от закъснения, от намаляване на планираните количества и от информации за производствени проблеми.

Кремъл поръча производството на 2300 танка, представени първо през 2015 г. Поръчката трябваше да е готова през 2020 г., но после се удължи до 2025 г., според информации в руски медии.

Съветник на украинския президент порица лицемерието на Лавров

Киев порица днес лицемерието на руския външен министър Сергей Лавров, който председателства снощи в Ню Йорк заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на "защитата на принципите" на Устава на ООН, съобщи Франс прес.

"Пълен лицемерен цирк. Лавров председателства Съвета за сигурност на ООН, оправдавайки войната, кланетата, пълното унищожение", заяви в Туитър Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Русия очевидно унижава демокрацията, свободата и договорите", отсече той.

Източник в украинското президентство потвърди, че туитът наистина е написан от Подоляк, съобщи АФП.

Лавров пристигна в Ню Йорк вчера. Системата на ООН "преживява дълбока криза", каза той и обвини за нея САЩ и Запада.

Очаква се днес Лавров да председателства заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в Близкия изток, и да даде пресконференция.

Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.

mediapool.bg