Кламер БГ - Новини: САЩ ще изпратят ракети с обсег до 150 км на Украйна

САЩ ще изпратят ракети с обсег до 150 км на Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 01 Фев 2023г. 13:11ч.
САЩ ще изпратят ракети с обсег до 150 км на Украйна

САЩ ще изпратят ракети с обсег до 150 км на Украйна

САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност над 2 млрд. долара, която за първи ще включва ракети със среден обсег от 150 км, както и други боеприпаси и оръжия. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници в Белия дом.

Очаква се оръжейната помощ да бъде обявена още тази седмица, като тя ще включва и помощно оборудване за системите за противовъздушна отбрана Patriot, прецизно управляеми боеприпаси и противотанкови оръжия Javelin.

Част от помощта ще дойде от фонд, известен като Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI). Този фонд позволява на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от промишлеността, а не от съществуващите оръжейни запаси на САЩ.

Част от подкрепата ще бъдат т.нар. плъзгащи се бомби с малък диаметър (GLSDB), произведени от Boeing, които имат обсег на действие от 150 км. САЩ са отхвърлили исканията на Украйна за ракети ATACMS с обсег на действие от 297 км.

По-големият обсег на плъзгащата се бомба GLSDB може да позволи на Украйна да удря по цели, които досега са били извън обсега, а и е сравнително евтина. Този боеприпас може да помогне на украинците да продължат своите контраатаки, което би принудило Русия да разтегли допълнително своите вериги за доставки до фронта. GLSDB се прави съвместно с шведската корпорация SAAB.

Боеприпасът е комбинация от бомбата с малък диаметър GBU-39 (SDB) с ракетния двигател M26, като и двата са често срещани в инвентара на САЩ. GLSDB се насочва с GPS, не се влияе от повечето електронни заглушавания, използва се при всякакви метеорологични условия и може да се използва срещу бронирани превозни средства

Помощъа на САЩ ще включва още системи за противодействие на дронове, радари за противодействие на артилерия и въздушно наблюдение, комуникационно оборудване, дронове PUMA и резервни части за основни системи за ПВО и пехотата като Patriot и Bradley. В помощта има и медицинско оборудване на три полеви болници, дарени от друг съюзник на Украйна.

САЩ са изпратили помощ за сигурност на Украйна на стойност приблизително 27,2 милиарда долара след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

mediapool.bg