Кламер БГ - Новини: Размяна на военнопленници между Москва и Киев, сред които и защитници на "Азовстал"

Размяна на военнопленници между Москва и Киев, сред които и защитници на "Азовстал"

Война в Украйна

|
Четв, 22 Септ 2022г. 13:56ч.
Размяна на военнопленници между Москва и Киев, сред които и защитници на "Азовстал"

Командири от защитата на

Украйна и Москва размениха военнопленници в сряда с посредничеството на Турция и Саудитска арабия, предадоха агенциите.

Русия е освободила 215 украински военни, включително командири на отбраната на стоманодобивния завод "Азовстал" в град Мариупол, превърнал се в символ на съпротивата срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

В замяна Украйна е предала на Москва 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медвечук, който е близък с руския президент Владимир Путин.

"Успяхме да освободим 215 души - най-значителната размяна от началото на руската инвазия през февруари", заяви по телевизията началникът на президентската администрация Андрий Ермак.

"Президентът Зеленски си постави ясна задача - да върне нашите герои. Резултатът е, че нашите герои са свободни", допълни Ермак, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Той каза, че размяната е извършена на няколко етапа и на множество различни места. Сред освободените от руски плен има военни, граничари, полицаи, моряци, членове на националната гвардия, митничари и цивилни.

На Русия са предадени 55 пленници, включително бившият депутат Виктор Медведчук - близък на руския президент Владимир Путин и обвинен в държавна измяна в Украйна, уточни украинският президент Володимир Зеленски в редовното си обръщение.

Като част от тази "дълго подготвяна операция" петима военни командири, включително ръководители на отбраната на "Азовстал", бяха прехвърлени в Турция, посочи Зеленски.

Според украинския държавен глава те ще останат в Турция "в пълна безопасност и при много добри условия до края на войната", съгласно споразумението с турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Преди това Русия освободи с посредничеството на Саудитска Арабия 10 военнопленници, взети в Украйна, сред които американци и британци, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Те са били пуснати като част от размяна на военнопленници между Москва и Киев. Тя е била извършена с личното посредничество на влиятелния саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Освен американци и британци, Русия е пуснала граждани на Швеция, Хърватия и Мароко, обяви Министерството на външните работи на Саудитска Арабия в комюнике, цитирано от Франс прес.

Представител на саудитските власти съобщи, че освободените военнопленници са се качили на самолет, който е пристигнал в кралството.

Русия е пуснала петима британци, двама американци и по един гражданин на Швеция, Хърватия и Мароко, уточни той, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс приветства освобождаването на британските военнопленници. Това е една "изключителна добре дошла новина" след "месеци на страдания за тях и семействата им", каза тя.

Британският депутат Робърт Дженрик потвърди, че сред освободените е гражданинът на страната Ейдън Аслин. По-рано тази година Аслин бе осъден на смърт в т. нар. Донецка народна република (ДНР).

Сред освободените също са друг британец - Шон Пинър, и мароканецът Брахим Саадун. Те бяха осъдени на смърт в ДНР заедно с Аслин в началото на юни.

Русия е освободила също американците Александър Друки и Анди Уин, и двамата от щата Алабама. Те бяха пленени в Източна Украйна през юни, казаха техни роднини пред Ройтерс.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде потвърди освобождаването на гражданин на страната, който е бил пленен в Мариупол и е можело да бъде осъден на смърт съгласно "законодателството" на ДНР.

Войната в Украйна, която през февруари бе нападната от Русия, предизвика напрежение между Съединените щати и Саудитска Арабия - техен съюзник от десетилетия, отбелязва АФП.

Богатото на петрол кралство гласува в подкрепа на първата резолюция на ООН, осъждаща руската инвазия, но след това не се поддаде на американския натиск да увеличи добива, за да смекчи енергийната криза, предизвикана от нашествието, въпреки посещението на президента на САЩ Джо Байдън през юли.

За сметка на това Саудитска Арабия се координира с групата ОПЕК+, която включва и Русия и в началото на този месец реши да намали петролното производство, за да поддържа цените на фона на опасенията от рецесия.

Влиятелният саудитски престолонаследник, който е де факто управник на кралството, поддържа близки отношения с руския президент, отбелязва Ройтерс.

Русия и Украйна са си разменяли военнопленници на няколко пъти от началото на войната.

Украйна предупреди, че "ще унищожи" мобилизираните руснаци в боевете

Междувременно главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни заяви, че руснаците, които ще отидат да се бият в Украйна, включително мобилизираните след указа на руския президент Владимир Путин, ще бъдат унищожени, предаде Франс прес.

"Ще унищожим всички, които идват на нашата територия с оръжие в ръце - независимо дали доброволно или чрез мобилизация", написа Залужни във Фейсбук.

Главнокомандващият украинската армия рядко прави изявления за медиите, отбелязва АФП.

mediapool.bg