Кламер БГ - Новини: Радев призова за независимо разследване на зверствата в Буча

Радев призова за независимо разследване на зверствата в Буча

Война в Украйна

|
Вт, 05 Апр 2022г. 14:20ч.
Радев призова за независимо разследване на зверствата в Буча

Илир Мета и Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за независимо разследване на зверствата в Буча.

“Призовавам за незабавно прекратяване на войната, за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и най-строгото наказание“, каза Радев след среща с албанския си колега Илир Мета, който е на посещение у нас.

От уикенда в интернет се разпространяват снимки на безжизнени тела на невъоръжени цивилни по улиците в малкото градче Буча след изтеглянето на руските сили, които контролираха района няколко седмици. Русия твърди, че няма нищо общо с това.

”Осъждаме варварските престъпления и те трябва да бъдат международно разследвани“, каза oт своя страна Мета.

След разговорите стана ясно, че Албания ще участва с едни взвод в многонационалната бойна група на НАТО, която се формира в България.

В нея ще участват още сили на Италия, Великобритания и САЩ.

Радев каза, че България подкрепя без условия започването на преговори с Албания за членство с Европейския съюз.

Евроинтеграцията на Албания, обаче, е блокирана заради отказа на България да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за начало на преговори с ЕС. Скопие и Тирана засега се движат в пакет по пътя си към ЕС.

“България подкрепя започването на преговори с Република Албания без условия и затова ние имаме основания. Това са дълбоките реформи, които предприе албанската страна“, посочи Радев.

Илир Мета благодари за отношението на България.

“Това е полезен стратегически подход. Убеден съм, че ще продължите да давате важен принос и да бъдете пример за нашите страни, които желаят да станат членове на Европейския съюз“, каза Мета.

“Всички малцинства в Албания, включително българското, са защитени и се прави всичко възможно да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции, централни и местни, защото ги считаме за един добър мост във взаимните отношения“, добави албанският президент.

mediapool.bg