Кламер БГ - Новини: МВФ одобри пакет заеми за Украйна от 15.6 милиарда долара

МВФ одобри пакет заеми за Украйна от 15.6 милиарда долара

Война в Украйна

|
Съб, 01 Апр 2023г. 09:52ч.
МВФ одобри пакет заеми за Украйна от 15.6 милиарда долара

МВФ одобри пакет заеми за Украйна от 15.6 милиарда долара

Международният валутен фонд (МВФ) одобри 4-годишна кредитна програма за Украйна в размер на 15.6 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Средствата са част от по-голям пакет международна помощ на стойност 115 млрд. долара, предназначен да помогне на правителството в Киев да посрещне най-неотложните си разходи в условията на руската инвазия.

Решението разчиства пътя за незабавното отпускане на Украйна на първи транш от около 2.7 млрд. долара, уточни МВФ.

Одобреният пакет заеми е първата в историята на фонда мащабна програма за финансово подпомагане на страна, участваща в пълномащабен военен конфликт. Предишната програма на МВФ за Украйна изтече миналата година.

САЩ подготвя нова военна помощ за Украйна

Междувременно трима американски видши служители съобщиха, че се подготвя нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2.6 милиарда долара, който се очаква да бъде одобрен в понеделник, предаде Ройтерс.

Пакетът може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко вида боеприпаси, включително и такива за танкове, посочват източниците на Ройтерс. Те са пожелали да запазят анонимност. Отбелязала са още, че сумата и конкретното оборудване в пакета може да се промени.

Според източниците се предвижда помощта да включва прецизни въздушни боеприпаси, оборудване за изграждане на мостове, което Украйна ще може да използва за атаки на руски позиции. Освен това е заложено още предоставяне на ремонтни машини за поправка на извадена от строя тежка техника като танкове, както и допълнителни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито САЩ и съюзниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2.1 млрд. долара - средства, предоставени от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която дава възможност на правителството на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните запаси на САЩ.

Останалите 500 милиона долара, с които ще се осигурят боеприпаси, за да се помогне на Киев да предприеме пролетна офанзива срещу руските сили, се очаква да дойдат от специален фонд, който позволява на президента при извънредни обстоятелства да черпи от наличните запаси на САЩ.

От началото на руската инвазия САЩ са обещали на Украйна помощ за над 30 млрд. долара, припомня Ройтерс.

mediapool.bg