Кламер БГ - Новини: ЕС прикани Украйна да ускори антикорупционните реформи

ЕС прикани Украйна да ускори антикорупционните реформи

Война в Украйна

|
Пет, 01 Юли 2022г. 13:30ч.
ЕС прикани Украйна да ускори антикорупционните реформи

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова днес Украйна да ускори реформите си, насочени срещу корупцията, и увери страната, че държавите от ЕС я подкрепят по "дългия път" към членство в общността, предаде Франс прес.

Във видеоконференция с украински депутати Фон дер Лайен похвали осъществените вече реформи и институциите, създадени с цел да образуват "впечатляваща антикорупционна машина".

"Занапред обаче тези институции ще се нуждаят от средства за действие и подходящи хора на отговорните постове", посочи тя.

"Уместно е възможно най-бързо да бъдат назначени нов шеф на специализираната антикорупционна прокуратура и нов директор на украинското национално бюро за борба с корупцията", каза още Фон дер Лайен.

Говорейки за проектореформата на Конституционния съд, тя сметна за "необходимо да се предвиди в закона процедура за подбор на съдиите".

Ръководителката на европейската изпълнителна власт приветства приемането на украински закон, целящ да премахне "прекомерното влияние на олигарсите върху икономиката", но поиска страната да осигури "неговото прилагане по юридически стабилен начин".

Фон дер Лайен настоя също да се приеме "закон за медиите, който да хармонизира украинското законодателство с нормите на ЕС и да снабди независимия орган, регулиращ медиите, с необходимите средства".

"Ще трябва да изминете дълъг път, но Европа ще бъде с вас на всеки етап, независимо колко време ще отнеме това, от тези мрачни дни на война до момента, когато ще прекрачите прага на нашия Европейски съюз", увери тя.

mediapool.bg