Кламер БГ - Новини: ЕК не вярва на Москва за "българската следа" при взрива на Кримския мост (Обновена)

ЕК не вярва на Москва за "българската следа" при взрива на Кримския мост (Обновена)

Война в Украйна

|
Пон, 10 Окт 2022г. 18:33ч.
ЕК не вярва на Москва за "българската следа" при взрива на Кримския мост (Обновена)

ЕК не вярва на Москва за

Европейската комисия (ЕК) обяви, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар (Русия).

След като Москва официално обяви версията си, според която взривът е терористичен акт, зад който стои Украйна, София все още няма официална реакция.

От служебното правителство съобщиха, че са изискали информация от службите.

"Проверки се правят и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", посочи говорителят на кабинет Антон Кутев пред БТА.

По-късно от ДАНС съобщиха, че проверката е започнала незабавно след оповестяването на информацията, като е уведомена и прокуратурата.

Според ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ България.

Очаквано това твърдение предизвика и политически реакции в България, като от БСП поискаха информация от президента Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде съвети на руските служби, а Кирил Петков призова служебният кабинет да отхвърли инсиуациите на Кремъл.

ЕК: Нямаме ни най-малка вяра на Москва

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано определи думите на Александър Бастрикин, като "лишени дори и от най-малка достоверност".

Говорител на ЕК коментира, че "толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар".

"Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват", добави той.

Припомням, че Крим е Украйна, Керченският мост е незаконно съоръжение, което свързва украинска земя с Русия без никакво одобрение от законните украински власти, заяви говорителят.

Той добави, че ЕС осъжда възможно най-решително днешните руски ракетни удари по Украйна, като ги нарече жестоки. По неговите думи те показват, че Русия прибягва до безразборни удари по цивилни цели - в нарушение на международното право.

ПП: Инсинуациите на Кремъл да бъдат отхвърлени възможно най-бързо

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова от своя страна служебния кабинет да отхвърли инсинуациите на Кремъл.

"Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост. Призоваваме българските служби и Служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение", каза Петков.

Борисов с лош привкус

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че има лош привкус от думата "българска следа".

"И при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде", каза той в Стара Загора.

"Аз, ако съм на мястото на руските служби, по-скоро ще ми е интересно къде е натоварен камионът и каква е причината за взрива. Това е важното… Сега по време на война всеки гледа да изхвърли напрежението навън. По-скоро така си го обяснявам", допълни Борисов.

Според него хората у нас вече са уморени и уплашени, защото "войната в Украйна става все по-страшна".

БСП иска информация от президента

От БСП пък призоваха президента Румен Радев да "даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост".

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", посочиха от БСП.

mediapool.bg