Кламер БГ - Новини: "Готвачът на Путин" призна, че е основал частната армия "Вагнер"

"Готвачът на Путин" призна, че е основал частната армия "Вагнер"

Война в Украйна

|
Пон, 26 Септ 2022г. 13:58ч.
"Готвачът на Путин" призна, че е основал частната армия "Вагнер"

Евгений Пригожин

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, приближен до Кремъл, призна днес, че през 2014 г. е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна, съобщи Франс прес.

Той призна и присъствието ѝ в Африка и Латинска Америка.

В публикация на неговата компания "Конкорд" в социалните мрежи Пригожин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в украински Донбас през 2014 година.

"В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер", разкри Пригожин в изявление за медиите.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", потвърди още той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала.

Пригожин беше обвинен от много западни сили и руски медии, че финансира "Вагнер", чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република.

61-годишният Пригожин е сред най-доверените приближени на руския президент.

Кетъринговата му фирма е била известно време сред доставчиците на Кремъл, затова го наричат "готвачът на Путин".

Група "Вагнер" действа по-специално в Сирия и Субсахарска Африка; подозира се, че прокарва с въоръжена сила интересите на Русия там, където страната не може или не желае да афишира присъствието си, отбелязва АФП.

Евгений Пригожин е един от 13-те руснаци, обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите в САЩ.

През февруари 2018 г. американското министерство на правосъдието обвини Пригожин и сътрудниците на руската "Агенция за интернет изследвания" (по-известна като "Фабриката за тролове") в намеса в изборите за президент през 2016 г.

Според Вашингтон Пригожин е финансирал "Агенция за интернет изследвания" чрез свои фирми, включително "Конкорд мениджъмн консълтинг".

mediapool.bg