Кламер БГ - Новини: Включеният в "черния списък" на САЩ Орце Камчев финансирал "Бугарскиот диктат" и лично Христиан Мицкоски

Включеният в "черния списък" на САЩ Орце Камчев финансирал "Бугарскиот диктат" и лично Христиан Мицкоски

Свят

|
Нед, 23 Юли 2023г. 09:17ч.
Включеният в "черния списък" на САЩ Орце Камчев финансирал "Бугарскиот диктат" и лично Христиан Мицкоски

Орце Камчев

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Христиан Мицкоски лично признава, че е бил финансиран от попадналия в „черния списък” на САЩ Орце Камчев, съобщава БГНЕС.

Камчев освен, че е обвинен в корупция, пране на пари, даване на подкуп и подриване на съдебната система в РСМ, е посочен и като човек, "който дестабилизира Западните Балкани".

Орце Камчев директно е обвинен в корупция, свързана със Западните Балкани, включително и във връзки с "правителствен представител на региона, към днешна дата, или бивш правителствен функционер, за участие в корупция, подкуп и постигане на политически цели", пише в документа на Министерството на финансите на САЩ. През 2020 г. Камчев беше осъден за пране на пари в аферата „Парцели от Водно“. От американското ведомство допълват, че тези престъпления са извършвани от 2000 г. насам. По друго обвинение Камчев се призна за виновен, като беше обвинен за участие в престъпна група, измами, пране на пари и други тежки бизнес нарушения.

Заместник-секретарят на министерството в дирекцията за борба с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън даде още по-ужасяващи сведения за системата в РСМ, като добавя: "Камчев злоупотреби с позициите си с участието си в корупционни действия, за сметка на демократичните институции и гражданите на РСМ".

В това изречение се крие и истината за зловещата роля на Орце Камчев и блокирането на нейната евроинтеграция.

Сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, който денонощно плаши гражданите на родината си с "Бугарски диктат", "Бугарски фашизам" и "Бугарското негиране на идентитетот" е основната пречка и заплаха РС Македония да се превърне в най-опасното място на Западните Балкани, по-нестабилна дори от Косово и Босна и Херцеговина. Мицкоски принуди депутатите от ПГ на ВМРО-ДПМНЕ да подпишат пред нотариус клетва, че няма да подкрепят промените в Конституцията, които са основното условие за започване на преговори за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

Точно преди две години бе разпространен аудио-запис, от който стана ясно, че Мицкоски е получавал пари директно от Орце Камчев. Мицкоски съобщава, че попадналият в черния списък е плащал всички сметки на ВМРО-ДПМНЕ, дори и тези за кабелната телевизия.

От записа стана ясно, че Мицкоски "няма никога да забрави стореното от Камчев, и ще се бори със зъби и нокти той да не бъде осъден".

Часове след решението на Министерството на финансите на САЩ посланикът в Скопие Анджела Агелер публично заяви, че "корупцията има последствия". "Министерството на финансите постави бизнесмена Орце Камчев в черен списък за корупция, подкупи, пране на пари и други престъпления. Тези санкции засягат не само притежанията и собствеността на Камчев, но и негови бизнес партньори. САЩ ще продължат да посочват корумпираните лица, които подкопават върховенството на закона и стабилността на РС Македония. Корупцията има последствия“, каза американският дипломат.

По време на авторитарния режим на Никола Груевски /2005-2016г./, Орце Камчев бе най-мощният и влиятелен бизнесмен, включително в медиите, където притежаваше мощни издателски къщи, в това число и такива за пропаганда срещу България. Заедно с братовчеда на Груевски Сашо Миялков – шеф на контраразузнаването на Македония, двамата се считаха за абсолютни господари във всяко едно отношение на страната. Както е известно, от близо 5 години Никола Груевски се укрива в Унгария, а неговата партия ВМРО-ДПМНЕ днес се смята за основен инструмент на сръбското влияние и руската пропаганда в РСМ, пише БГНЕС. Всички медии, свързани с ВМРО-ДПМНЕ, пропагандират и величаят сръбския режим, руската и китайската политика на Балканите, и са най-върлите привърженици на "Отворени Балкани" - проект, смятан за продължение на програмата за създаване на "Велика Сърбия".

В последните западни доклади за случващото се в западната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ се сочи "като основен инструмент за спъването на РСМ по пътя към ЕС", а нейното ръководство - за близко до режима в Белград.

Преди седмица в черния списък на САЩ попадна дясната ръка и най-верният човек на сръбския президент Александър Вучич - директорът на сръбското контраразузнаване Александър Вулин. Той се сочи като основен идеолог на "Сръбски свят" и най-яркият привърженик на Москва на Балканите.

Вучич и Вулин бяха най-приближените на сръбския диктатор Слободан Милошевич, който организира сръбската агресия срещу няколко бивши югорепублики.

mediapool.bg