Кламер БГ - Новини: Варненският апелативен прокурор е разследван по сигнал на общинар за корупция

Варненският апелативен прокурор е разследван по сигнал на общинар за корупция

България

|
Ср, 26 Юли 2023г. 18:08ч.
Варненският апелативен прокурор е разследван по сигнал на общинар за корупция

Варненският апелативен прокурор е разследван по сигнал на общинар за корупция

Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу шефа на апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров по сигнал за корупция на служител в Община Варна. Неофициалната информация е, че срещу него са постъпили множество сигнали за искани и получавани подкупи за решаване на дела, но официални данни за това няма.

В сряда са извършени претърсвания в имоти, които са собственост на Чавдаров и на негови близки, както и в кабинета му. Първоначално БТА съобщи, че в имот на Чавдаров да открити 270 броя боеприпаси, държани без надлежно разрешение.

По-късно в служебната каса на Чавдаров са намерени 49 000 евро и 20 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Предстои наблюдаващият прокурор по досъдебното производство да прецени дали Чавдаров да бъде привлечен като обвиняем.

Разследването, водено от Софийската градска прокуратура, е започнало след получени материали от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), които съдържат и сигнал от И. П., който работи в община Варна. Сигналът е за поискан и получен подкуп в особено големи размери от Чавдаров.

Бившият прокурор Андрей Янкулов, който сега е правен експерт в Антикорупционния фонд, коментира, че тази акция на прокуратурата на Борислав Сарафов трябва да се гледа особено внимателно.

"По сигнал за поискан отдавна подкуп се влиза директно на претърсвания, което в обичаен стил се обявява медийно. Самият сигнал кога е подаден? Като е поискан подкупът, получен ли е бил? Какво се очаква да бъде намерено при претърсванията? Да не би парите от този конкретен подкуп, скрити в дюшека? Първоначалната информация около тази акция я прави да изглежда като много други подобни, на които сме се нагледали през годините", коментира бившият прокурор.

mediapool.bg