Кламер БГ - Новини: Ваксината за варицела може да стане задължителна

Ваксината за варицела може да стане задължителна

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 13:14ч.
Ваксината за варицела може да стане задължителна

Ваксината срещу варицела може да бъде включена в задължителния имунизационен календар на страната, ако бъде осигурено финансиране за това, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

В момента ваксината е само препоръчителна и се продава в аптеките, а до миналата година изобщо не се внасяше у нас и желаещите да я поставят на децата си я набавяха от чужбина.

Кунчев каза, че за ваксините срещу Covid не се обсъджа да са задължителни, каквито информации се появиха в публичното пространство. Той уточни, че се обмисля да бъдат добавени към препоръчителния календар, тъй като се върви към ежегодна реимунизация с тях.

Кунчев коментира, че в един момент със сигурност ще се стигне до излишък на ваксини у нас и вариантите са да дарим или препродадем част от количествата.

"Количествата, които България договори 18 млн. са предостатъчин да покрият всички желаещи и да останат. В момента интересът към ваксината на AstraZeneca е огромен. Ние имаме официално запитване от поне 5-6 страни, от почти всички балкански страни, които нямат никакви претенции и са съгласни да им дадем AstraZeneca, но това е чисто политически въпрос", каза Кунчев.

Той обясни, че в самите договори има клаузи за съгласие и от производителя, и от ЕК. "Има условия ако ние ги продаваме да върнем част от сумата на ЕК, което предполага доста по-усложнен механизъм. Но аз лично съм за това да помогнем на нашите съседи като започнем с българските групи, живеещи в тези страни. Говоря и за Македония, и за Албания, Молдова, Украйна. Но това не е въпрос, който ще решат епидемиолозите", каза Кунчев.

mediapool.bg