Кламер БГ - Новини: Почти финално: ГЕРБ е първа сила, Слави е втора, ДБ - пета

Почти финално: ГЕРБ е първа сила, Слави е втора, ДБ - пета

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 22:08ч.
Почти финално: ГЕРБ е първа сила, Слави е втора, ДБ - пета

ГЕРБ печели изборите, "Има такъв народ" е втора политическа сила, ДПС връща четвъртото си място с крехка преднина пред коалиция "Демократична България", а ВМРО остава извън парламента. Това показват официалните резултатите на Централната избирателна комисия при обработени 96.35% от гласовете.

Резултатите от вота се очертават като шамар за всички партии, които присъстваха в сегашния парламент. При това разположение на силите ГЕРБ трудно ще състави правителство, въпреки че е първа сила. В изборната нощ във Фейсбук монолог Бойко Борисов предложи всички се обединят и излъчат експертен кабинет, който да управлява до декември. И тази негова "оферта" изглежда не се приема добре от останалите формации, а и показва, че той ясно съзнава колко трудно би било да състави кабинет. "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън" и БСП обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. На този фон социолози предричат скорошни нови избори.

Коалицията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ-СДС печели, но с едва 26.12% от гласовете. Втора политическа сила е "Има такъв народ" на Слави Трифонов със 17.81%. Трета по сила партия е БСП с 15%.

Четвърта сила в парламента се очертава партия ДПС с 10.14%, пета е проевропейската "Демократична България" с 9.54%. Досега междинните резултати даваха четвърто място на ДБ, а пето - на ДПС.

Последната политическа формация, която успява да прескочи изборната бариера, е протестърската коалиция "Изправи се. Мутри вън" с 4.78%.

Най-големият губещ засега изглежда ВМРО, която печели дял от 3.67%. Партията на Красимир Каракачанов реши да се раздели с НФСБ два месеца преди изборите с идеята, че може сама да прескочи бариерата, но засега не успява.

"Патриотичната коалиция Воля-НФСБ" също не успява да мине чертата с 2.39%.

Партията на Васил Божков (Бъгарско лято), която участва в кампанията с регистрацията на БНО, успява да доближи резултата на ВМРО и засега има дял от 2.98% от гласовете.

Крайните националисти от "Възраждане" имат 2.49%.

"Републиканци за България" на Цветан Цветанов остава с 1.27%, което е малко над прага, при който партията ще има право да получава партийна субсидия.

Проруската лява формация АБВ, която привлече в редиците си доц. Атанас Мангъров, има едва 0.47%.

Партията на Слави Трифонов печели сериозна преднина при вота на българите в чужбина.

При 100% обработени протоколи първа политическа сила е "Има такъв народ" с 30.61% (51 608 гласа). Следва "Демократична България" със 17.57% или 29 617 гласа.

Трета е партия ДПС с 13.28% (22 385 гласа).

Коалицията ГЕРБ-СДС е четвърта с 14 623 гласа, 8.67%.

Веднага след това е "Възраждане" на Костадин Костадинов със 7.39% и 12 462 гласа.

Чак на шесто място е БСП с резултат 6.54% и 11 021 гласа.

БНО, с чиято листа се яви на изборите Васил Божков, изпреварва "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова. БНО е с резултат 5.26% и 8 865 гласа, а "Изправи се! Мутри вън!" – 4.23% и 7 135 гласа.

ВМРО получава 1.58% (2 656 гласа).

Говорителят на ЦИК Таня Цанева съобщи на брифинг в понеделник на обяд, че очаква в днешния ден да бъдат въведени и обработени на ниво районни избирателни комисии (РИК) всички протоколи от секционните избирателни комисии и във вечерните часове да започне повторното им въвеждане в ЦИК".

mediapool.bg