Кламер БГ - Новини: ВМА изписа мигрантите от камиона-ковчег. Обвиняемите за превоза остават в ареста

ВМА изписа мигрантите от камиона-ковчег. Обвиняемите за превоза остават в ареста

България

|
Вт, 21 Фев 2023г. 14:32ч.
ВМА изписа мигрантите от камиона-ковчег. Обвиняемите за превоза остават в ареста

Снимка: ПРБ

Осемте мигранти, приети за лечение във ВМА, са изписани, съобщи болницата. Мъжете бяха открити миналия петък край софийското село Локорско. Те бяха превозвани в камион с тайник, в който се задушиха 18 други чужденци.

Петима от приетите във ВМА бяха изписани още на 18 февруари. Други трима бяха оставени за лечение заради по-тежкото им състояние. Във вторник и те са били изписани. В "Пирогов" остава за лечение само един пострадал. Той е настанен в токсикологията.

34-мата оцелели от камиона бяха открити от полицията премръзнали и прегладнели. Пред разследващите те са разказали, че са били изоставени край Локорско след като шофьорът и спътникът му видели, че в камиона има умрели хора.

От следствието заявиха, че чужденците са влезли у нас незаконно, а след това са били натоварени в района на Бургас, за да бъдат откарани до сръбската граница. Когато камионът стигнал до "Траянови врата" на магистрала "Тракия" афганистанците започнали да тропат, защото въздухът в тайника свършил. Въпреки това шофьорът продължил и спрял чак край Локорско. После двамата със спътника му стигнали с рейс до централната автогара в София, а оттам се прибрали с автобус към Бургас.

Двамата остават в ареста за постоянно, реши в понеделник вечерта Софийският градски съд. Освен тях са задържани и още трима души, сред които е соченият за организатор на канала Виктор Кузмов. Той е с две предишни осъждания за канаджийска дейност, но е лежал в затвора само пет месеца. Няколко седмици след изтичане на присъдата е организирал превозването на въпросната група, твърди МВР.

Лекото наказание възмути вътрешния министър Иван Демерджиев, който в понеделник попита защо прокуратурата сключва споразумения с такива хора. Тази процедура е описана в закона и често се използва за подобни дела. Още преди месеци Демерджиев поиска промяна в НК за увеличаване на наказанията за каналджийство, но депутатите не я гласуваха.

Засега не се знае дали прокуратурата няма да повдигне обвинения и на други заподозрени. Очаква се от Гърция да бъде екстрадиран бизнесменът от Бургас Валентин Христов, за когото разследващите твърдят, че е съпричастен към схемата. През "Флагман" той заяви, че не е бягал и няма нищо общо с каналджийството. Христов бе арестуван от гръцката гранична полиция, тъй като българските власти издадоха европейска заповед за задържането му.

mediapool.bg