Кламер БГ - Новини: В деня за размисъл: Първа присъда за купуване на гласове

В деня за размисъл: Първа присъда за купуване на гласове

България

|
Съб, 01 Окт 2022г. 17:22ч.
В деня за размисъл: Първа присъда за купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

Първа присъда за купуване на гласове за предстоящите избори бе постановена в събота, съобщи МВР. Осъденият е 57-годишен мъж от плевенското село Ставерци. Той е сключил споразумение с прокуратурата и е наказан с осем месеца условно. Изпитателният срок е 3 години.

Той бе задържан дни по-рано след операция на полицията в Долна Митрополия. В колата му бе открита тетрадка с 17 изписани страници с имена и ЕГН-та на избиратели, както и номера на лични карти.

"Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града, той е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лв., след като гласуват за конкретна политическа партия", съобщи МВР.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

В деня за размисъл отново имаше арестувани по подозрение, че купуват гласове. В Ракитово бе задържан 37-годишен мъж. От къщата му са иззети малко над 3500 лв. и лист с лични данни.

Според данните на прокуратурата от началото на кампанията са образувани общо 56 разследвания. Сигналите са стотици, но са постановени и 256 отказа да се започне дело. Основният аргумент е липса на достатъчно данни за извършено престъпление.

mediapool.bg