Кламер БГ - Новини: Честито Воскресение Христово!

Честито Воскресение Христово!

България

|
Нед, 16 Апр 2023г. 08:29ч.
Честито Воскресение Христово!

Честито Воскресение Христово!

В неделя православните християни празнуват Воскресение Христово или Великден. Това е най-големият християнски религиозен празник, в който се почита възкръсването от мъртвите на Сина Божи за вечен живот.

Възкръсването на Исус Христос се чества на третия ден след разпъването му на кръст и погребението. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба, а след след това Исус се явява на Мария Магдалена и апостолите.

По-късно Мария Магдалена отишла в Рим и се е срещнала с император Тиберий, като е обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите "Христос воскресе".

И досега вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!". Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни - до празника Петдесетница.

На Великден по традиция има надборване с боядисани яйца. Чието яйце излезе най-здраво и успее да счупи всички останали става борак. Човекът, чието яйце е излязло най-здраво, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Велислава, Възкресия, Анастас и Анастасия.

mediapool.bg