Кламер БГ - Новини: Цветанов търси с кого да се коалира за изборите

Цветанов търси с кого да се коалира за изборите

България

|
Пет, 24 Септ 2021г. 15:28ч.
Цветанов търси с кого да се коалира за изборите

Цветанов търси с кого да се коалира за изборите

Цветанов търси с кого да се коалира за изборите

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" търси коалиционни партньори за предстоящите избори.

Формацията се яви на последните два парламентарни вота самостоятелно. През април взе 1.31% или 42 057 гласа. През юли пък взе 0.31% или 8 546 гласа. Затова и не е изненада желанието на партията сега да се яви в коалиция в опит евентуално да премине 4-процентната бариера за влизане в парламента.

От "Републиканци за България" са взели решението да търсят коалиция, но не посочват с кои формации преговарят. Потенциални партньори обаче ще търсят в дясното политическо пространство, където се позиционира и самата партия.

"Политическата цел на Републиканци за България занапред се свежда до следното - след приключване на пренареждането, с общи усилия да удържим на предизвикателствата и да се запазим като устойчив политически субект, който да представлява избирателите, които споделят автентичните десни разбирания", се посочва в декларация на партията.

От формацията посочват още, че силното разединение на десните сили води до "същественото маргинализиране на десните хора в българското общество".

"Тенденция, с която ние не можем да се съгласим. Именно това са причините и аргументите да вземем решение "Републиканци за България" да участва в предстоящите за трети път през тази година парламентарни избори, както и президентски", пишат още от "Републиканци за България".

От партията посочват, че сред приоритетите им е провеждането на съдебна реформа, която "да даде на страната ни не само краткосрочни персонални промени, но и дългосрочна перспектива за безпристрастно правораздаване и върховенство на закона".

"Моментната политическа обстановка в страната ни дава основание да обобщим, че според нас, повечето парламентарно представени партии, както и нововъзникващите партийни проекти са възприели подход на политическо представителство, при който разчитат преди всичко на емоцията и отрицанието. Ето защо сме обезпокоени, че имитацията на реформи, на която бяхме свидетели през последните години, сега ще се трансформира в имитация на промяна с цел облагодетелстване на определени кръгове. Ние вярваме, че истинската промяна ще дойде само от силен и действащ парламент, който да работи за възстановяване на държавността, а оттук и за доверието в институциите", посочват от партията.

mediapool.bg