Кламер БГ - Новини: ЦИК дава на "Сиела Норма" над 4 млн. лв за обслужването на машините

ЦИК дава на "Сиела Норма" над 4 млн. лв за обслужването на машините

България

|
Вт, 15 Юни 2021г. 15:58ч.
ЦИК дава на "Сиела Норма" над 4 млн. лв за обслужването на машините

ЦИК дава на

Централната избирателна комисия (ЦИК) сключва договор със "Сиела Норма" за техническо осигуряване и логистика на машините за гласуване за парламентарния вот на 11 юли, както и за частичните местни избори на 27 юни.

Решението за сключването на договора, който е на за 4.35 млн. лв. без ДДС, бе взето на заседание на ЦИК и се отнася само до поддръжка и логистика на устройствата. В контракта влиза и обслужването на софтуера.

По думите на зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов от "Сила Норма" и този път за заявили, че имат разходи, които са в повече дори от предложената цена и по тази причина не могат да я намалят допълнително.

От фирмата са настояли и да не се правят промени в софтуера, който е използван за предишните парламентарни избори на 4 април.

В началото на месеца "Сиела Норма", която досега винаги е доставяла машините за гласуване, отказа да осигури поисканите от ЦИК допълнителни 1500 машини, защото не беше съгласна с предложената максимална стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лв. без ДДС и освен устройствата включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това фирмата искаше14-15 млн. лв, което доведе до прекратяване на преговорите между нея и ЦИК.

Междувременно комисията започна преговори за допълнителните машини със "Смартматик", производител на досега доставяните от "Сиела Норма" устройства. Производителят е заявил, че в Холандия има произведени 672 машини, а до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 и в четвъртък – да бъдат изпратени към България. Така за вота у нас е възможно да бъдат доставени 1472 машини, почти колкото искаше ЦИК първоначално, за да може да осигури спокоен вот в най-големите секции в страната и в чужбина.

До темата за осигуряване на повече машини се стигна, след като с последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само с устройства. Преди тези изменения машини имаше само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини – нещо, което сега се допуска само при форсмажори обстоятелства.

Преговорите между "Смартматик" и ЦИК не са приключили и предстои във вторник да се проведе разговор за финансовите параметри, както и дали транспортирането ще бъде част от евентуалната обществена поръчка.

От ЦИК са на мнение, че дори да не се стигне до договор за допълнителните устройства, с наличните 9600 законът може да бъде изпълнен. Възможно е обаче това да доведе до напрежение.

"Ако не доставим тези машини, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, да се раздели списъкът, да има два потока от избиратели", каза преди ден зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Поръчаните за изборите през април 9600 машини все още не са собственост на държавата, защото договорът все още не е изпълнено изискването на ЦИК да бъдат предоставени всички кодове, които да позволят софтуерът на машините да се модифицира от държавата без нужда от намеса на "Сиела Норма" или "Смартматик".

mediapool.bg