Кламер БГ - Новини: Хинков: Решението да уволня директора на "Пирогов" е мое, болницата е с над 30 млн. лв. загуба

Хинков: Решението да уволня директора на "Пирогов" е мое, болницата е с над 30 млн. лв. загуба

България

|
Ср, 06 Дек 2023г. 14:03ч.
Хинков: Решението да уволня директора на "Пирогов" е мое, болницата е с над 30 млн. лв. загуба

Министър Христо Хинков защити като негово лично решението да уволни директора на

Здравният министър Христо Хинков защити в сряда решението си да уволни директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и съобщи, че към момента болницата е с над 30 млн. лв. загуба и е декапитализирана.

Хинков заяви, че като министър е отговорен за всички дружества в патримониума на неговото ведомство и при засечени нарушения, водещи до финансови загуби, какъвто е случаят в "Пирогов", е длъжен да предприеме съответните действия, в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост.

"Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение", каза Хинков.

Хинков съобщи, че финансовата загуба на "Пирогов" в момента е 31 480 000 лева и се е увеличила със 7 млн. лева спрямо миналата година. "Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано", каза здравният министър. Относно твърденията на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, че е извел болницата на печалба, Хинков поясни, че става въпрос за текуща печалба: "Към 30.09 "Пирогов" е с положителен текущ финансов резултат 800 хил. лв. и натрупани загуби към минали години 31.4 млн.".

Хинков съобщи, че "Пирогов" има сключен договор с банка за заем и коментира, че разплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба. "Това е фактически използване на заем, за да могат да се покрият плащания към различни кредитори", посочи здравният министър.

Хинков каза, че изпълнителният директор е материално отговорно лице на дружеството и като такъв Димитров носи персонална отговорност за всички сключвани договори, плащания и др. Здравният министър отхвърли твърденията, че Димитров е нарочен за колективни решения на Съвета на директорите на болницата.

Хинков обясни, че не може да направи целия одитен доклад за "Пирогов" публичен, тъй като е предаден на прокуратурата и се води разследване. Освен на прокуратурата одитният доклад е даден на АДФИ, Сметната палата и ДАНС, съобщи Хинков.

Той каза, че е запознал премиера със случващото се в "Пирогов", но решението да отстрани Димитров си е негово лично. Хинков отхвърли като спекулации коментарите за политическа чистка или връзка със скандала със съветника на военния министър Тодор Тагарев.

На въпрос защо не е уволнил директора на друга голяма държавна болница – "Майчин дом" – Хинков посочи, че случаят там е съвсем различен от "Пирогов": "По отношение на "Майчин дом" нещата са доста по-различни от казуса в "Пирогов", защото всички наднормени вземания на директора на "Майчин дом" са декларирани по законов ред и след всички проверки, които бяха направени там, включително от страна на прокуратурата, не бяха открити закононарушения. А в случая с "Пирогов" има конкретни закононарушения на изпълнителния директор".

Здравният министър обясни и разминаването в изказванията му за освобождаването на директора на "Пирогов" през миналата седмица. На въпрос на журналисти дали ще освободи Димитров,

Хинков каза през миналата седмица: "изглежда не", въпреки че вече е бил подписал протокол за освобождаването му. Днес Хинков обясни, че изразът "изглежда не" изразява негово становище и очакване, че "изглежда" директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен поради голяма съпротива. Той допълни, че върша това, което му повелява законът и оттук нататък съдът решава дали неговото действие е правомерно или не.

Хинков уточни, че към момента процедурата по смяната на директора на "Пирогов" все още не е завършила. "Процедурата по освобождаването на директора на "Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството", посочи той. Вчера стана ясно, че съдът е спрял вписването на новия директор д-р Константин Димов заради искова молба на уволнения Валентин Димитров.

mediapool.bg