Кламер БГ - Новини: Управителят на НЗОК отчете отслабен натиск върху болниците

Управителят на НЗОК отчете отслабен натиск върху болниците

България

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 16:05ч.
Управителят на НЗОК отчете отслабен натиск върху болниците

Управителят на НЗОК отчете отслабен натиск върху болниците

Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху болниците. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ. Това обяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в четврътък пред БНТ, ден след като стана ясно, че България е поискала помощ по механизма на ЕС за гражданска защита за справяне с епидемията.

Той беше категоричен, че болниците не лекуват Covid за своя сметка.

“Непрекъснато се правят проверки за изпълнението на рутинната дейност на лечебните заведения, затова как се разходват парите в болниците. Ние превеждаме към лечебните заведения това, което са заявили", посочи Салчев.

До края на годината всички средства, които са по бюджета на НЗОК, ще бъдат предоставени на лечебните заведения, даже и резервът, който предварително беше разпределен, уточни Салчев.

След няколкомесечни преговори и изостряне на тона помежду им Лекарският съюз и НЗОК най-накрая постигнаха договорка и в четвъртък подписаха методика за разпределяне на оставащите средства за здравноосигурителни плащания към края на годината на изпълнителите от първична и специализирана извънболнична помощ. От БЛС съобщиха, че тя гарантира, че средствата, които са гласувани от Народното събрание в Бюджета на НЗОК за 2021 г. по отделните направления ще бъдат изплатени без да се позволи прехвърлянето им в следващата година.

Салчев съобщи, че относно бюджета за следващата година, предстоят разговори с Министерството на финансите. Управителят на НЗОК увери, че бюджетът за догодина няма да бъде по-нисък от тази година, но не се очаква и да е много по-висок.

mediapool.bg