Кламер БГ - Новини: Тони Николов: Паметникът на Съветската армия не е е културно наследство

Тони Николов: Паметникът на Съветската армия не е е културно наследство

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 19:03ч.
Тони Николов: Паметникът на Съветската армия не е е културно наследство

Тони Николов: Паметникът на Съветската армия не е е културно наследство

"Паметникът на съветската армия не е военен паметник, не е културно наследство, няма го в списъците на Министерството на културата, не е включен в Договора за приятелски отношения с Руската федерация, няма го никъде".

Това каза пред БНР Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на "Портал Култура".

"Това е български паметник, строен с пари от българската хазна. България, като съвременна държава, е в пълното си право да реши как да се справя с него", посочи той и добави, че има две решения на Столичния общински съвет за демонтирането на монумента.

Николов цитира отворено писмо на скулптора Любомир Далчев - един от авторите на скулпторите на паметника, изпратено през 1993 г. до вестник "Труд", но публикувано чак на 28.07.2004 г. на стр.14-15 на вестника:

"И сега редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите".

Според Николов част от хората в България не искат да чуят дори това своеобразно завещание на големия български скулптор.

По думите му паметта е много особено, защото "предполага отношение към благо и ценност". "Не всяка памет се толерира. Паметта за масовите убийства не се толерира! ... Какво искаме да покажем на следващите поколения - че толерираме това?", каза той.

Николов обясни, че ПСА се демонтира на парчета, както е бил монтиран при издигането му: "Той е правен на части, вдигнат е и е запоен на място. По същия начин се процедира и сега. Опасно е да бъде свален в целия си вид".

Според него са неоснователни съмненията, че паметникът ще бъде унищожен, защото решението на общинския съвет не е отменено и скулптурната композиция ще бъде преместена в музей.

mediapool.bg