Кламер БГ - Новини: Според ДБ при нови избори губим еврозоната. За ГЕРБ третият мандат няма шанс

Според ДБ при нови избори губим еврозоната. За ГЕРБ третият мандат няма шанс

България

|
Съб, 17 Дек 2022г. 14:23ч.
Според ДБ при нови избори губим еврозоната. За ГЕРБ третият мандат няма шанс

Снимка: БГНЕС

Ако се наложи провеждането на нови избори през пролетта, България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Това прогнозира пред БНТ депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев. В този случай няма да има достатъчно време за приемане на всички нужни закони преди крайния срок.

"Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да - вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген", заяви Мирчев.

След неуспешния опит на ГЕРБ да състави правителство начело с проф. Николай Габрвоски, от от ДБ и "Продължаваме промяната" заявиха, че ще предложат правителство на малцинството. За премиер те предлагат бившия образователен министър Николай Денков. Изобщо не е сигурно обаче, че неговата кандидатура ще събере достатъчно гласове.

Според ГЕРБ съставянето на кабинет, дори и с третия мандат, е много малко вероятно. Най-вероятно се отива към нови избори, прогнозира пред бТВ председателят на парламента Вежди Рашидов. Той заяви, че Денков няма да получи нужната подкрепа.

"Всички, които искат да се качат на влакчето, ползват паравана на Денков", каза Рашидов с уточнението, че той е добър специалист, но управлението на държавата не е само в доброто име.

mediapool.bg