Кламер БГ - Новини: Според Борисов единственият вариант за кабинет е с ПП-ДБ

Според Борисов единственият вариант за кабинет е с ПП-ДБ

България

|
Вт, 11 Апр 2023г. 19:40ч.
Според Борисов единственият вариант за кабинет е с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев в партийната централа. Снимка: БГНЕС

Според оценките на Бойко Борисов, има 99% съвпадение на вижданията в програмите на ГЕРБ -СДС и ПП-ДБ. "Единственото стабилно дългосрчоно правителство е между двете големи коалиции", каза той на първото заседание на новата парламентарна група във вторник. От публикувано във Фейсбук изказване на Борисов не личи той да е взел особено на сериозно факта, че ПП-ДБ вече обявиха отказ от подкрепа на кабинет с мандата или участието на ГЕРБ. Причината е същата както в предходния парламент – не искат да легитимират корупционния управленски модел на Борисов, който отново се направи, че такъв проблем няма.

Изказването му съдържаше основните послания, които ГЕРБ и публичните им говорители застъпват.

"България не може да остава повече без правителство. Ние покачихме резултата си, но нищо стабилно не може да се изпълни без да има национално съгласие и то с партии, които изповядват нашата идеология - в подкрепа на Украйна, намаляване на инфлацията, създаване на условия за бизнес... ", каза Борисов.

"Единственото стабилно дългосрчоно правителство е между двете големи коалиции, защото по същество имаме еднакви виждания в 99% от програмите си", заяви лидерът на ГЕРБ. Заключението му явно е предизвикало негативни гримаси сред депутатите, защото той се обръща към тях с думите: "Колкото по се мръщите, толкова по ме дразните. Но това е дългосрочно и валидно".

По-нататък той разяснява не особено логично защо ГЕРБ няма да направи правителство с другите политически сили, освен с ПП-ДБ.

"Има и други варианти, но там има 2 разделителни линии - Украйна и къде се намираме в Европа, и съответно по темата Северна Македония. Като се има предвид, че "Възраждане" си покачват резултата и казват: "ние можем да търпим докато не станем първа политическа сила". Не, че ще се случи, но така пазят електората си. ИТН като слушах Слави, казват, че в НС ще играят държавен и партиен контрол. Те ще контролират. ОТК както беше. ДПС са готови винаги да управляват. И оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а друг да работи".

Още по темата:

Асен Василев: Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ би направила "Възраждане" първи

Борисов описа колко тежка е ситуацията в държавата (и защо трябва да има редовен кабинет):

"Ако няма редовно правителство, то не може да има бюджет. Политическите лидери да разберат колко е важно, за да има редовно правителство, за да има бюджет. Около 10 юни държавата ще спре да плаща. За да не се стигне до такъв сценарий, трябва да проявим разум. Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно дългосрочно правителство е между двете големи коалиции".

"От това, което чета, на Народното събрание ще бъдат предложени данъчни закони, с които да се намали дефицита. Ние ясно казахме, че подобно нещо не можем да подкрепим, защото сме обещали на бизнеса най-ниските данъци в ЕС и сме го спазвали години наред. Станишев въведе 10% плосък данък и ние 12 г. го поддържахме. Предполагам каква ще е тактиката. Ще ни бъде внесен бюджет - на 6.7% дефицит, защото без тези данъчни закони, които да съберат пари, дефицитът няма как да стане 3%".

Бившият премиер определи като "жив популизъм" великденските добавки, одобрени от служебния кабинет: "Цялата пенсионна система се изкриви. Излиза, че който цял живот е работил и си е внасял осигуровките за висока пенсия, сега ще получава почти същото като този, който не го е правил. Как младото поколение да се регистрира, да си плаща данъците, да си внася пенсионните вноски, за да има в НОИ пари за пенсии, или в частните фондове? Изкривена е цялата система на управление на държавата".

Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ ще издигне за председател на парламента Росен Желязков, а за зам.-председател – Росица Кирова. Шеф на парламентарната група отново ще е Десислава Атанасова.

Президентът свика първото заседание на новия парламент на 12 април, Велика сряда.

mediapool.bg