Кламер БГ - Новини: Според БСП министерството на културата е спряло демонтажа в четвъртък

Според БСП министерството на културата е спряло демонтажа в четвъртък

България

|
Съб, 16 Дек 2023г. 21:06ч.
Според БСП министерството на културата е спряло демонтажа в четвъртък

Снимка: БГНЕС

Демонтажът на паметника на съветската армия е бил спрян с разпореждане от министерството на културата в четвъртък. Това обявиха от БСП, позовавайки се на документи, подписани от инспектор в дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство". Те са с дата 14 декември и с тях се налага принудителна мярка за незабавно спиране на всички дейности по демонтажа.

Документите са подписани от главен инспектор Иван Генов. В тях се посочва, че е извършена проверка на място, при която е установено очевидното – има техника и работници, които демонтират. Генов заявява, че всички дейности трябва да спрат, докато проектът за демонтаж не се съгласува с министъра на културата.

Решението на Генов подлежи на обжалване, но към момента не е ясно дали това е направено. Неговото разпореждане е доста неясно. В края му той дава указания в три точки. Първата е незабавно да се спрат всички дейности по демонтаж. Срокът за изпълнение е веднага след получаване на разпореждането. Според втората точка областната управа на София трябва да нареди на изпълнителя "на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта". Срокът по тази втора точка обаче е 15-дневен. Т.е. за едно и също нещо са дадени различни срокове.

Въоръжени с разпореждането на Генов, от БСП обявиха, че държавата нарушава закона. Соцлидерката Корнелия Нинова поиска "отговорност наказателна, съд и поемане на отговорност от тези хора". Всъщност за неизпълнение на такава мярка се предвижда административна, а не наказателна отговорност, т.е. глоба.

"Както и възстановяване на всички поражения, които нанесоха на паметника", допълни Нинова.

Председателят на градската организация на БСП Иван Таков пък коментира, че вече са подадени сигнали до прокуратурата. Той заяви още, че ставало дума за самоуправство, превишаване на права и злоупотреба с държавни средства.

Демонтажът на паметника, известен и като МОЧА, се организира от областната управа в София, тъй като монументът е държавна собственост. Досега бяха свалени части от трите фигури във високата му част.

mediapool.bg