Кламер БГ - Новини: "Спаси София" представи нов проект за Ларгото

"Спаси София" представи нов проект за Ларгото

България

|
Ср, 12 Апр 2023г. 17:44ч.
"Спаси София" представи нов проект за Ларгото

Обособяване на три нови пешеходни пътеки за безопасно пресичане, което ще осигури свързаност на пешеходната зона на площад “Света Неделя” с площад “Независимост” и археологическия комплекс “Сердика”, с движението по бул. “Княгиня Мария Луиза” в посока “Лъвов мост”. Това са част от предложенията на организацията "Спаси София", представени в сряда пред журналисти, обединени в проекта "Зебрите на Ларгото".

Проектът цели тази толкова централна част на нашия град да бъде по-достъпна за пешеходците, но освен това да бъде подобрено движението и за велосипедистите, и за шофьорите на автомобили, каза общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София”. Метростанция "Сердика" и районът наоколо е пример за изключително драматичното разделение на различните части на София. Богатата и развита южна част на града и по-бедната и неразвита северна част на София, каза Бонев. По думите му една от причините за това е именно недостъпността и липсата на удобно преминаване на гражданите между едната и другата част. Всички преминаващи са длъжни да изкачват стълби, което е изключително затормозяващо за родители с детски колички и за трудно подвижни хора, както и да стоят в задръствания в своите автомобили и в трамваите, посочи Бонев.

От "Спаси София" предлагат да се направи корекция на съществуващия спирков остров за осигуряване на бърз пешеходен достъп до метростанция “Сердика”, което е от ключово значение за максимално лесно и бързо прекачване между различните видове превозни средства на градския транспорт, както и поставяне на нови ограничители за обобособяването на скоростен трамваен коридор.

Другата мярка за облекчаване на трафика е продължение на съществуващата велоалея до самото кръстовище по бул. "Тодор Александров“ на нивото на пътната настилка, което ще освободи пространство по тротоара за гарантиране на безопасността на велосипедисти и пешеходци. Така велосипедистите ще могат да продължат пътя си по всички направления, без резки завои.

От "Спаси София" предлагат още да се реализира нов, по-широк пешеходен достъп до статуята на “Света София”, за да може тази туристическа забележителност и символ на града да разкрие пълния си потенциал. Така ще се увеличат и оптимизират пешеходните площи в сърцето на София, посочиха от "Спаси София".

Борис Бонев съобщи, че ще внесе днес предложенията в деловодството на Столичната община и очаква в най-скоро време да бъдат разгледани, така че реконструкцията да се извърши в следващите няколко месеца.

Бонев припомни, че още преди шест години датският архитект и урбанист проф. Ян Геел беше в София по покана на Столичната община, за да представи цялостна концепция за това как градът да стане достъпен за пешеходците. Той предвиждаше хората да се движат по тротоарите, а не да слизат в подлези. "Шест години по-късно абсолютно нищо или почти нищо от този план не беше реализирано", посочи Бонев.

mediapool.bg