Кламер БГ - Новини: София област и Добрич вече също са в грипна епидемия

София област и Добрич вече също са в грипна епидемия

България

|
Ср, 18 Ян 2023г. 17:13ч.
София област и Добрич вече също са в грипна епидемия

София област и Добрич вече също са в грипна епидемия

Грипна епидемия беше обявена в още две области в сряда: София област и Добрич. Така грипната епидемия е обхванала вече 8 области на страната: София област (20-27 януари), Добрич (20-25 януари), Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Считано от 19 януари обявената епидемична обстановка в област Шумен се отменя.

В София област се преустановяват учебните занятия в училищата в присъствена форма за периода от 23 до 27 януари, включително. Учебният процес е преустановен също в областите Добрич, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора за съответния период на грипната епидемия.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система в засегнатите области включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

МЗ напомня, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от Covid-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Засечени са 3 случая на коинфекция с Covid и грип

В България вече са установени и три случая на Флурона - едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и с коронавирус. Случаите са от областите Русе, Пазарджик и София град.

Наличието на коинфекцията не винаги означава, че човек боледува два пъти по-тежко, но предполага по-високи рискове за здравето за разлика от случаите, при които човек е заразен само с едното заболяване, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Въз основа на проведени проучвания най-честите симптоми при пациенти с флурона са треска (89,4%), кашлица (79,3%), задух (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни симптоми, коинфекцията се установява чрез лабораторно изследване.

Своевременната лабораторна диагностика е от изключително значение и при двете заболявания за назначаването на най-подходящата терапия. При хората с хронични заболявания и съмнение за сезонен грип ключово е още в първите часове от появата на оплаквания да се започне противовирусна терапия.

Възрастните хора и страдащите от хронични заболявания са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2 и последващи усложнения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-висока.

Начините за предпазване са чрез ваксинация и спазването на противоепидемични мерки.

mediapool.bg