Кламер БГ - Новини: София няма да обжалва осъждането си заради мръсния въздух

София няма да обжалва осъждането си заради мръсния въздух

България

|
Пон, 22 Ноем 2021г. 16:42ч.
София няма да обжалва осъждането си заради мръсния въздух

Снимка: БГНЕС

Столичната община няма да обжалва осъдителното решение за мръсния въздух, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Вместо това кметството ще се опита да изпълни указанията на съда.

Част от тях са цялостен план за намаляване на риска при превишаване на нивата на фини прахови частици. Според решението на Софийския градски съд общината е бездействала по проблема с мръсния въздух. Съдът постанови бездействието да бъде прекратено в рамките на 12 месеца.

"По делото за въздуха Столична община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда. Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели", заяви Фандъкова.

В ден с повишено замърсяване на въздуха кметът заяви, че подмяната на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво.

"5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления, които получихме", каза още Фандъкова. Според нея обаче 84 домакинства вече са се отказали заради повишените цени на тока, природния газ и недостигът на пелети.

В съдебното решение, което общината няма да обжалва, бе постановено, че е нивата на фини прахови частици във въздуха в София са били превишавани повече от 35 годишно. Периодът, за който се спори по делото, е от началото на 2015 г. до средата на 2017 г.

В същото време се приема, че в общата оценка за качеството на въздуха не бива да се включват данните от станцията на Копитото. Причината – тя е над 800 метра над останалите и "не следва да се отчита като измерващ замърсяването в урбанизираната територия на общината". С бездействието си общината е нарушила и европейската директива за допустимите норми на фини прахови частици във въздуха, написа още съдът.

mediapool.bg