Кламер БГ - Новини: Сменен е директорът на Медицинския надзор

Сменен е директорът на Медицинския надзор

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 13:26ч.
Сменен е директорът на Медицинския надзор

Сменен е директорът на Медицинския надзор

Здравният министър Стойчо Кацаров смени директора на мегаагенцията "Медицински надзор", в която е съсредоточен целият контрол над здравната система.

Новият шеф на агенцията е д-р Георги Христов, който е работил в Спешна помощ, НЗОК, в администрацията на омбудсмана, както и в предшественика на Медицинския надзор – Агенция "Медицински одит". Последно д-р Христов е работил в дирекция "Методология на медицинските дейности и денталните дейности" в централното управление на НЗОК.

Той заменя на поста досегашният директор д-р Георги Деянов, който бе назначен през октомври 2020 година от бившия министър Костадин Ангелов. Деянов има опит в Агенцията по трансплантациите, Фонда за лечение на деца и на други нива в здравния сектор.

Това е първа и очаквана кадрова промяна в здравния сектор. Назначаването на доверен човек за шеф на Медицинския надзор е една от първите стъпки на почти всеки нов министър на здравеопазването. Одитите на Медицинския надзор са един от най-мощните инструменти за контрол на дейността на болниците, като не рядко те се използват като причина или претекст за уволнение на директори на лечебни заведения.

В сряда стана известно и ново попълнение в екипа на министър Кацаров. Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става негов съветник, обяви самата тя пред бТВ."Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално", заяви тя. Тя отрече да й е предлагано да стане главен държавен здравен инспектор на мястото на доц. Ангел Кунчев. предложено да стане главен държавен здравен инспектор, но проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

"При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например", коментира тя.

Кожухарова даде пример със САЩ, където ограниченията отпадат за ваксинираните.

Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се опасява, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст, които са най-уязвими.

mediapool.bg