Кламер БГ - Новини: Сигналите за паднали дървета в София след снега - колкото за 4 години

Сигналите за паднали дървета в София след снега - колкото за 4 години

България

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 11:45ч.
Сигналите за паднали дървета в София след снега - колкото за 4 години

Официалните сигнали за паднали дървета и клони след снега в София надхвърлят 2350. СН. БГНЕС

Над 2350 сигнала за паднали и счупени дървета и клоти са получени през последните 4 дни в София. Това обяви кметът на София Васил Терзиев пред общинските съветници в четвъртък.

Той добави, че става въпрос за официално подадените такива, а не за информация, постъпила по друг начин. Ако се включат и неформалните, според Терзиев става въпрос за хиляди случаи повече.

След мокрия сняг от събота, в неделя градът осъмна с хиляди счупени клони и дървета. Това доведе до затваряне на улици, спиране на част от трамваите, прекъсване на електрозахранването и щети по коли, върху които клоните и дърветата са паднали. На няколко пъти Васил Терзиев обясни, че причината е и в това, че голяма част от дърветата все още са с листа, а освен сняг, имаше и силен вятър.

До момента са обработени 860 сигнала. Извозени за 240 тона дървесина.

Според кмета приоритетно се реагира на случаите, в които има опасност за хората или инфраструктурата, когато дърветата и клоните са на тротоари, булеварди, в детски градини и училища. “Създадена е организация за работа, но ще направим и анализ, за да се подобри. Важното е ангажирането на районните кметове и звена за всеки район”, коментира Васил Терзиев.

Изнесени към момента са клоните и дърветата от 28 улици и булеварди. Те се карат в инсталацията за компостиране "Хан Богров".

Андрей Зографски, общински съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" обясни, че проблемът е, че в момента действат договори с 19 фирми за поддържане на зелената система. Всяка от тях отговаря за отсделно нещо, за различни части от районите - една за парковете, друга за междублокови пространства, трета за трасетата на големите булеварди и т.н. Това "разпарчетосване" пречело на доброто управление на процеса, а част от договорите били удължени с още две години в последните дни на мандата на Йорданка Фандъкова.

mediapool.bg